Vorming van een nieuwe progressieve alliantie in Israël

 

Door Peter Edel

Goed nieuws uit Israël. Het lijkt een ongeloofwaardige mededeling, maar toch is het voor de verandering eens zo. Een paar dagen voor de met veel cynisme omgeven verkiezingen in Israël verscheen in de Israëlische krant Ha'aretz het bericht dat de communistische partij van Israël (HADASH) een alliantie is aangegaan met de Arabische partij van Azmi Bishara (BALAD) en de 'Slavische Unie', een nieuwe partij opgericht door Russische immigranten.

Igor Zhemailov en Alexey Korobov van de Slavische Unie verklaarden: "We, the Russians, were brought here as cheap labour force and cannon meat in order to displace and fight the native Palestinians. But we have no truck with this dispute. Let us join forces with the Palestinians against racism and poverty, for equality and democracy." (Wij, de Russen, zijn hierheen gehaald als goedkope arbeidskrachten en kanonnenvlees met de bedoeling de inheemse Palestijnen te verdringen en te bestrijden. Maar dit geschil levert ons niets op. Laten we de krachten met de Palestijnen bundelen tegen racisme en armoede, voor gelijkeid en democratie.)

Gedurende de laatste tien jaar zijn meer dan een miljoen Russen naar Israël gekomen. De meeste van hen hebben joodse familieleden, zoals een joodse grootvader, waardoor zij het recht tot vestiging hebben. Maar zelf zijn zij niet joods, waardoor ze als tweederangsburgers behandeld worden in de joodse staat. Hun kinderen worden bijvoorbeeld wel opgeroepen om in het Israëlische leger te dienen, maar krijgen geen fatsoenlijke begrafenis als ze sneuvelen. Door de achtergestelde positie voelt deze bevolkingsgroep meer verwantschap met de onderdrukte Palestijnen, dan met de Ashkenazische elite van Israël. Hetzelfde geldt in toenemende mate voor Russen die wel als joden worden beschouwd, want zij kennen in Israël eveneens een ondergeschikte positie ten aanzien van de Ashkenazim.

Het valt niet uit te sluiten dat ook andere als inferieur behandelde bevolkingsgroepen in gaan zien dat zij meer belangen delen met Palestijnen en Russische immigranten, dan met de elite in Israël. Zoals de oriëntaalse joden, die sinds het begin van de jaren vijftig naar Israël zijn gehaald om het vuile werk te doen en in economisch opzicht nog altijd ondergeschikt zijn. Nu brengen zij hun stem nog uit op partijen van de elite in het land, maar dat is niet de beste keuze voor hen. Sinds kort is er met de nieuwe alliantie een politieke groepering in Israël die ook hun belangen kan vertegenwoordigen.

De samenwerking tussen Palestijnen, Russen en communisten is hopelijk de eerste stap op weg naar een organisatie waarin joden en niet-joden streven naar de beëindiging van de apartheid in het land. Een organisatie op model van het 'Afrikaans Nationaal Congres (ANC)' waar blank en zwart samen aan het einde van de apartheid in Zuid-Afrika werkten. Een initiatief van deze aard is essentieel voor de vorming van een seculiere democratie in Israël, met volledige rechten voor alle inwoners; de enige garantie voor een duurzame vrede.