Gezamenlijke verklaring van 65 communistische-, arbeiders- en linkse partijen

Klik voor affiche op groter formaat

Stop de agressie-oorlog tegen Irak!

We bevinden ons in kritieke tijden, nu de VS en Groot-Brittannië de voorbereidingen voor een nieuwe imperialistische oorlog opvoeren, en de NAVO tijdens de top in Praag besloten heeft deze oorlog te steunen. De omvangrijke militaire middelen van de Amerikaanse bases in Europa worden klaargemaakt voor de oorlogsdeelname. In verschillende landen hebben de oorlogsvoorbereidingen geleid tot schendingen van de grondwet, andere wetten en van internationale verdragen.

De afgelopen tijd heeft de Amerikaanse regering via de NAVO haar bondgenoten verzocht om extra faciliteiten op hun grondgebied en om militaire deelname aan de 'bezetting van Irak'.

Er kan geen twijfel over bestaan dat er al bij voorbaat besloten was over de oorlogsvoorbereidingen, zonder rekening te houden met de VN-resolutie 1441, het werk van de VN-inspecteurs, en de Iraakse medewerking om tegemoet te komen aan de eisen van de VN. Het wordt in toenemende mate duidelijk dat de geplande oorlog als militair doel heeft de controle te verwerven over een strategisch belangrijke regio, de olie en de markten. Tegelijkertijd betekent de oorlog een poging van de Amerikaanse regering om de economische crisis te bedwingen, en haar problemen op te lossen ten koste van anderen.

De oorlog zal leiden tot enorme verliezen onder de Iraakse bevolking die al ernstig te lijden heeft gehad ten gevolge van een jarenlang embargo, de luchtaanvallen, en het regime van Saddam Hoessein.

De oorlog tegen Irak, dat meewerkt met de VN-inspecteurs, zal leiden tot een uitbreiding van de Amerikaanse militaire doelstellingen in het Midden-Oosten, en staat in schrille tegenstelling tot de Amerikaanse steun aan de Israëlische regering en het accepteren van de onderdrukkende bezetting van Palestijns grondgebied.

De agressie jegens Irak, die voortkomt uit de nieuwe Amerikaanse doctrine van de 'preventieve aanval' dreigt de hele regio te destabiliseren en brengt ernstige gevolgen met zich mee voor de hele menselijke beschaving. Ze vormt een enorme bedreiging voor de internationale vrede, het systeem van het internationale recht en houdt een precedent in voor andere willekeurige daden van agressie. Geen enkel argument of handigheidje kan de afgedwongen steun van de VN aan deze oorlog legitimeren.

We veroordelen de houding van de regeringen en de politieke leiding van die EU-landen die nagelaten hebben de noodzakelijke stappen te ondernemen en geen enkele inspanning geleverd hebben om een halt toe te roepen aan deze ongerechtvaardigde agressie-oorlog, en zodoende in de praktijk het Amerikaanse pro-oorlogsbeleid steunen.

De internationale spanningen nemen toe, de internationale betrekkingen worden gemilitariseerd, de militaire budgetten gaan omhoog en nieuwe 'snelle interventiemachten' onder nationale vlag, onder die van de EU en de NAVO worden in het leven geroepen.

Aan de andere kant heeft de oorlogsdreiging geleid tot gerechtvaardigde protesten over de hele wereld. De brede mobilisatie van de wereldopinie tegen de oorlog, tegen de bases van de VS, de NAVO en tegen het militaire beleid van de regeringen is zonder weerga.

Veel landen, politiek niet-gebonden bewegingen, intellectuelen, kunstenaars, politici en diplomaten roepen op tot een diplomatieke en vreedzame regeling van de kwestie.

Onze partijen, die al verschillende initiatieven hebben genomen, spelen een actieve rol in deze brede vredesbeweging en roepen op tot een nog massalere mobilisatie van de bevolking. We moeten de vredescampagne intensiveren: onder de bevolking, op de werkvloer, in de vakbeweging, in de media, in de parlementen en overal waar de gelegenheid zich voordoet.

We moeten de agressie-oorlog tegen Irak stoppen. We moeten waarschuwen tegen pogingen van de grote machten om de VN te chanteren. We moeten tegenstand bieden aan elke vorm van Europese steun voor de oorlog of deelname eraan. We eisen dat onze landen de VS niet voorzien van militaire of andere faciliteiten om hun agressieve bedoelingen ten uitvoer te brengen.

  1. AKEL (Progressive Party of Working People) Cyprus
  2. Algerian Party for Democracy and Socialism
  3. Bulgarian Communist Party
  4. Communist Party in Denmark
  5. Communist Party of Australia
  6. Communist Party of Austria
  7. Communist Party of Belarus
  8. Communist Party of Belgium
  9. Communist Party of Bohemia and Moravia
  10. Communist Party of Britain
  11. Communist Party of Canada
  12. Communist Party of Catalonia
  13. Communist Party of Chile
  14. Communist Party of Denmark
  15. Communist Party of Denmark (ML)
  16. Communist Party of Finland
  17. Communist Party of Germany
  18. Communist Party of Greece
  19. Communist Party of India
  20. Communist Party of India (M)
  21. Communist Party of India (ML)
  22. Communist Party of Ireland
  23. Communist Party of Israel
  24. Communist Party of Norway
  25. Communist Party of Peoples of Spain
  26. Communist Party of Poland
  27. Communist Party of Slovakia
  28. Communist Party of Spain
  29. Communist Party of Sweden
  30. Communist Party of Syria
  31. Communist Party of the Russian Federation
  32. Communist Party of Turkey
  33. Communist Party of Ukraine
  34. Communist Party of Uruguay
  35. Communist Party of USA
  36. Communist Workers Party of Russia - Party of Communists of Russia
  37. Danish Red-Green Alliance
  38. German Communist Party (DKP)
  39. Hungarian Workers Party
  40. Iraqi Communist Party
  41. Israeli Communist Forum
  42. Jordanian Communist Party
  43. New Communist Party of Britain
  44. New Communist Party of the Netherlands
  45. New Communist Party of Yugoslavia
  46. Party of Communist Refoundation (Rifondazione) Italy
  47. Party of Communists of Belarus
  48. Party of Democratic Socialism (PDS) Germany
  49. Party of Italian Communists
  50. Party of the Mexican Communists
  51. Party of Yugoslav Communists
  52. Popular Socialist Party of Mexico
  53. Portuguese Communist Party
  54. Romanian Socialist Party
  55. Socialist Labour Party of Croatia
  56. Socialist Party of Latvia
  57. Sudanese Communist Party
  58. Syrian Communist Party
  59. The Action of Chad for Unity and Socialism
  60. Tudeh Party of Iran
  61. United Left Movement in Luxembourg (déi Lénk)
  62. United Left of Spain (Izquierda Unida)
  63. Worker Party of Ireland
  64. Workers Communist Party of Bosnia and Herzegovina
  65. Workers Party of Belgium