Noodkreet van Vluchtelingenwerk Nederland

ingezonden

Tientallen werknemers en andere betrokkenen luiden de noodklok. Zij zijn voor een rechtvaardig en menselijk vluchtelingenbeleid. Zij vinden dat het strenge asielbeleid in Nederland is doorgeschoten. Dagelijks worden mensen slachtoffer van het hardvochtige beleid. De behandeling van vluchtelingen is vaak niet meer humaan.

De meeste vluchtelingen krijgen nauwelijks nog de kans hun verhaal te vertellen en staan binnen een week weer op straat. Het gaat hier ook om mensen die in hun eigen land gevaar lopen. Tegelijkertijd wachten 25.000 vluchtelingen al langer dan drie jaar op een beslissing van hun asielaanvraag.

Al die tijd hebben ze geen eigen woonruimte, mogen ze geen opleiding volgen en nauwelijks werken. En bij een afwijzing worden mensen, ook al zijn ze ziek, oud of hebben ze pasgeboren baby's, zonder pardon op straat gezet. Ook als ze op geen enkele manier terug kunnen. En in het huidige debat over integratie worden vooral de plichten van nieuwkomers benadrukt.

Waarom deze noodkreet?

  1. Een versnelde asielprocedure van 48 uur is inmiddels meer regel dan uitzondering. Er is een zorgvuldige procedure nodig voor asielaanvragen. Een versnelde procedure mag alleen worden gebruikt voor duidelijk kansloze zaken.
  2. Ongeveer 70.000 asielzoekers, waarvan zo'n 25.000 kinderen, wonen in een asielzoekerscentrum, vaak jarenlang. In grote onzekerheid, zonder werk, zonder privacy. De overheid moet binnen een half jaar beslissen over een asielaanvraag. Als dit langer duurt, moeten vluchtelingen kunnen werken en studeren.
  3. Een groep vluchtelingen uit oorlogsgebieden en landen waar ernstige schendingen van mensenrechten plaatsvinden verblijft al jarenlang in Nederland. Nu moet zij weg. Voor deze beperkte groep mensen moet een uitzondering worden gemaakt, zodat zij alsnog in Nederland kan blijven.
  4. Asielzoekers die worden afgewezen moeten terug. Maar voor bijvoorbeeld Somaliërs en Noord-Irakezen is dit moeilijk te regelen. Toch stuurt de overheid deze mensen na 28 dagen de straat op. Afgewezen asielzoekers die wel terug willen maar niet terug kunnen, hebben recht op onderdak totdat zij hun terugreis hebben geregeld.
  5. Iedereen heeft het over integratie. En dan vooral over wat nieuwkomers moeten doen en laten. De overheid moet uitdragen dat succesvol integreren in Nederland vraagt om een inzet van alle inwoners.

Deze noodkreet van VluchtelingenWerk Nederland wordt ondersteund door: Cordaid, Emplooi, Vereniging Humanitas, Stichting ICODO, IKV, Justitia et Pax, Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie, NOVIB, Nederlands Migratie Instituut, NIDOS, Stichtingen Rechtsbijstand Asiel, Nederlands Juristen-Comité voor de Mensenrechten, COS Nederland, Pax Christi, Pharos, Raad van Kerken in Nederland, Samen op Weg-kerken, Stichting INLIA, Stichting Vluchteling, Stichting voor Vluchteling Studenten UAF, Vluchtelingen Organisaties Nederland, Nederlandse Orde van Advocaten, en FNV.