Kapitalisme in crisis

Omkering van oorzaak en gevolg

 

 

 

Door Jos van Bergen

In het vorige nummer van Manifest hebben we gesproken over de samenhang tussen economische crisis en toenemende criminaliteit: "Naarmate de economische crisis zich verergert en de werkende en werkloze mens steeds meer en steeds vaker de dupe wordt van de voortgaande verrotting van het kapitaal groeit ook de weerstand tegen deze praktijk."

"Voor het voortbestaan van het kapitaal bestaat er dan ook geen andere mogelijkheid dan de onderdrukking. Het is de oplossing van de harde hand. Je past je aan of je vliegt eruit. Je gedraagt je of je verdwijnt in de bak. Het is dus precies de onderdrukking van de problemen in plaats van de oplossing. Orde en rust zullen hersteld worden op een wijze die sterk doet denken aan de oplossing voor de chaos in de tijd van Hitler, waarbij nu niet de joden met hun geldmacht maar de moslims met hun 'achterlijke cultuur' verantwoordelijk gemaakt worden voor de stank die verspreid wordt door het rottende kapitaal."

Kalmeren heet ophitsen

De inkt van het artikel was nauwelijks opgedroogd toen de onrust onder allochtone jongeren in de Antwerpse wijk Borgerhout uitbrak. De gebeurtenissen bevestigden precies de beschreven tendens tot onderdrukking van de problemen. Na jaren van discriminatie en racisme sloeg de vlam in de pan toen Mohamed Achrak door zijn buurman werd doodgeschoten. De frustratie van jaren van onderdrukking kwam tot een uitbarsting die leidde tot schermutselingen met de politie. Het optreden van de politie, die met harde hand ingreep, maakte de situatie niet beter maar erger. Ruim 150 mensen werden opgepakt en een aantal dagen later werd Dyab Abu Jahjah gearresteerd op verdenking van het "aanzetten tot geweld". Hij zou de allochtone jongeren hebben "opgehitst" en incidenten hebben uitgelokt. Het tegendeel is echter waar. Hij probeerde juist de gemoederen te kalmeren, wat door de politie werd verhinderd. De escalatie werd dus niet door de jongeren, maar door de politie veroorzaakt. Het wekt dan ook geen verbazing dat Abu Jahjah na een aantal dagen moest worden vrijgelaten. Van alle aantijgingen kon geen bewijs geleverd worden.

Opkomen voor recht heet criminaliteit

Volgens de Belgische premier Verhofstadt zou Abu Jahjah, leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL), "greep willen krijgen op bepaalde wijken om de politie daar te verjagen" zodat de Liga zich ongestoord met "criminele activiteiten" bezig zou kunnen houden. Terwijl de woede-uitbarsting niets anders was dan de uiting van verzet tegen discriminatie en racisme, werd de AEL door de autoriteiten opeens beschuldigd van criminaliteit en deed zelfs het gerucht de ronde dat de AEL door de Libanese "terreurbeweging" Hezbollah zou worden gefinancierd. Door verband te leggen met het "internationale terrorisme" wordt de AEL in de criminele hoek gedrukt, waar uiteraard met harde hand tegen opgetreden moet worden. Helemaal bont maakte de presentator van het televisieprogramma NOVA het, toen hij aan Abu Jahjah kort na diens vrijlating vroeg of hij een terrorist is. Zo zet de kapitalistische demagogie oorzaak en gevolg op zijn kop zodat nu het opkomen voor het grondrecht tegen discriminatie wordt voorgesteld als criminaliteit en terrorisme. Het is de wereld op zijn kop. Er moet niet met harde hand opgetreden worden tegen mensen die opkomen voor hun recht, maar tegen diegenen die zich schuldig maken aan discriminatie en racisme.

Ophitsers noemen verzet ophitsen

Vervolgens sloeg de hetze over naar Nederland. Politici van diverse pluimage stonden in de rij om te verklaren dat zij niet zitten te wachten op de vestiging van de AEL in Nederland. CDA-kamerlid Eurlings pleit voor een verbod op de AEL: "Door onze softe aanpak fungeren wij als het putje waar al het tuig in Europa naartoe stroomt." De Telegraaf spreekt over een "uiterst militante moslimgroepering", die zich keert tegen integratie en "haat jegens Israël en de Verenigde Staten" predikt. De criminalisering van mensen die opkomen voor de slachtoffers is in volle gang. Zij worden bestempeld als haat verspreidend uiterst militant tuig, dat zich tegen integratie keert terwijl zij perfect Nederlands spreken en goed opgeleid zijn, maar overal geweerd worden. Het is nogmaals de wereld op zijn kop. Juist diegenen die pleiten voor een verbod van een organisatie, die in Nederland nog niet eens bestaat, laat staan dat die organisatie in overtreding is, juist diegenen draaien de democratische rechten de nek om en kunnen bestempeld worden als radicaal en militant. Juist diegenen die zonder enig bewijs Abu Jahjah bestempelen als 'tuig' zijn zelf het 'tuig' dat de hetze tegen allochtonen leidt en dat volledig voorbij gaat aan de oorzaken van de uitbarsting van woede, aan de discriminatie en het racisme. Dit 'tuig' is de prediker van racisme en fascisme, en dit 'tuig' moet met hand en tand bestreden worden voordat de algemene identificatieplicht vanaf 12 jaar ingevoerd wordt en Nederland afglijdt tot een politiestaat.

Omkering van oorzaak en gevolg

Met de hetze van dit 'tuig' is de veiligheid niet gediend. De hetze tegen de allochtonen maakt de grootste slachtoffers van de economische crisis tot veroorzakers ervan. Het verzet hiertegen heet criminaliteit en zelfs terrorisme. De omkering is het belangrijkste instrument waarmee de heersende elite voortdurend de wereld op zijn kop zet om de aandacht van zijn eigen criminaliteit en terrorisme af te leiden, bestaande tegenstellingen tot enorme proporties op te blazen en altijd en overal het gevoel van onveiligheid op te roepen dat vervolgens met harde hand de kop ingedrukt moet worden. De onveiligheid vindt zijn oorzaak niet in criminaliteit of terrorisme dat zomaar uit de lucht komt vallen, maar in de crisis van het kapitalisme dat genoodzaakt is een zondebok aan te wijzen om de aandacht van zichzelf als oorzaak af te leiden. Het is van het grootste belang deze tekenen van interne verrotting van het kapitalisme te herkennen en het racisme en het opkomende fascisme op een zo breed mogelijk front met hand en tand te bestrijden. Allochtoon en autochtoon moeten zich niet laten verdelen door de hetze van het 'tuig', maar gezamenlijk optreden om de democratische rechten te verdedigen en de oorzaak van de problemen, het kapitalisme zelf, uit de weg te ruimen.

De leugen van het kapitalisme

De leugen dat de economische grondslag van onze maatschappij, de productie voor de winst, in het belang van het volk zou zijn, is de grondslag van de leugenachtige maatschappij. De leugen beheerst het gehele maatschappelijke leven van hoog tot laag. De leugen heeft volledig bezit genomen van de mens en de maatschappij en is doorgedrongen tot in de allerdiepste poriën. Knechtschap heet in die maatschappij vrijheid, versterkte uitbuiting heet gezonde winstgroei, politieke heerschappij heet democratie, vernietigende concurrentie heet vrije marktwerking, verzet tegen discriminatie heet criminaliteit, onderdrukking heet veiligheid, vrijheidsstrijd heet terrorisme, terrorisme heet vrijheidsstrijd, bezetting heet bevrijding, aanval heet verdediging, waarheid heet leugen en leugen heet waarheid. De kapitalistische demagogie zet de gehele wereld op zijn kop. De afbraak van de WAOheet het bestrijden van misbruik. De 'vrije' aandelenmarkt wordt volledig gemanipuleerd, is dus volledig onvrij. De maatschappelijke ontwikkeling zou met het kapitalisme zijn eindstadium bereikt hebben, de uitvinding van de stilstaande beweging. Kortom, de leugen is altijd en overal aanwezig, het kapitalisme is één grote, geperfectioneerde leugen. En hoewel elke leugen altijd een kern van waarheid bevat, hoe klein ook, en de bestaande leugen van het kapitalisme evengoed de waarheid is, zal het volk de leugen ontmaskeren en vervangen door de waarheid, de leugen van de winstmaatschappij in zijn zoektocht naar de waarheid vervangen door de waarheid van de mensenmaatschappij.