Ingezonden: Solidariteitsreis Irak april 2002

Op initiatief van de Nederlands-Iraakse Vriendschapsorganisatie en SOS Kinderen Irak Nederland, wordt in april 2002 een solidariteitsreis georganiseerd naar Irak. Deze reis vindt plaats in samenwerking met SOS Kinderen Irak BelgiŽ en de Belgisch-Iraakse Vriendschapsvereniging. Er zal aandacht zijn voor de sociale situatie in Irak, terwijl tegelijkertijd een medische missie deel zal uitmaken van de groep, die zich vooral zal richten op de medische situatie in Irak.

De reis zal de gelegenheid bieden om de onmenselijke gevolgen van het embargo dat Irak werd opgelegd met eigen ogen te zien. Daarnaast zal er de mogelijkheid geboden worden om belangrijke cultuurmonumenten zoals Babylon, de oude Mustansirya Universiteit, Agargouf, moskee van Najaf enz. te bezoeken. Maar ook de Al Amirya schuilkelder, waar met twee welgemikte VS-bommen enkele honderden vrouwen en kinderen een afschuwelijke dood werden ingejaagd. Het museum van de Wederopbouw, het Derde Rivierproject staan op het programma, evenals gesprekken met vakbondsverantwoordelijken, dokters, leraren, enz. Ontmoetingen worden gepland met de Iraakse Jeugd - en Vrouwenfederaties en samen met het Belgisch medisch team dat deel zal uitmaken van de solidariteitsreis zullen er bezoeken kunnen worden gebracht aan ziekenhuizen, waar we geconfronteerd zullen worden met de meest zichtbare gevolgen van het embargo, het gebrek aan medicijnen en medische voorzieningen, en de gevolgen van het gebruik van Verarmd-Uranium in de bewapening!

Vertrek naar Irak op 10 april 2002, omstreeks 14.30 uur te SCHIPHOL (Nederland) met de Syrische Luchtvaartmaatschappij richting Damascus.

Van Damascus per autobus naar Bagdad. Terug naar Schiphol vanuit Damascus op 27 april 2002. Kostprijs geschat op: 1000 Euro. Visum voor Irak wordt verzorgd. Opgave voor deelname vůůr februari 2002.

SOS Kinderen Irak BelgiŽ
Dirk Adriaensens
BOURENG 57
B- 7864 DEUX-ACREN (BelgiŽ)
Tel: 00 32 (0)68 339670
E-mail: dirk.adriaensens@skynet.be

SOS Kinderen Irak Nederland
Luk Brusselaers
HOEFKENSDIJK 11
NL- 4584 RS KUITAART (Nederland)
Tel.: 00 31 (0)114 690433
E-mail: lukbrusselaers@cs.com

website: www.irak.be