De Vijf Grootste Leugens Over de Nieuwe Oorlog

Van een correspondent

Hoeveel mensen kent u niet die zichzelf sceptisch vinden; die er trots op zijn, dat zij de overheid niet vertrouwen; die zeggen te weten hoe de wereld in elkaar steekt en die toch, steeds wanneer er weer een oorlog uitbreekt, de leugens van de overheid opzuigen met de gretigheid van een driejarig kind op de schoot van een Sinterklaas in een warenhuis? Trap er niet in! Laten we eens een paar van de vijf grootste leugens over deze oorlog langslopen:

Leugen #1:

'De oorlog tegen terrorisme kan worden gewonnen.'

Dit is de grootste leugen van allemaal.

Werkelijkheid:

Terrorisme is een tactiek, niet een politieke of maatschappelijke macht op zichzelf. Iedereen kan terreur gebruiken, en het idee dat daartegen een 'oorlog' te voeren is, is even vals als het idee van de 'oorlog tegen drugs'. Het gebruik van voedsel als wapen, tapijtbombardementen en het bewapenen van misdadige bendes van religieuze fanatici zijn allemaal vormen van 'terrorisme' en de VS gebruiken die tactieken al sedert mensenheugenis. Deze oorlog gaat alleen om hebzuchtige belangen en macht (zie leugen #2 en #4), en ter verdediging van die belangen zijn de VS bereid het etiket 'terrorist' op allerlei politieke bewegingen te plakken, en niet alleen op marginale bendes van fanatici als al-Qaeda van Bin Laden. Hun eigen terroristen noemen ze daarentegen liever 'vrijheidsstrijders' (zie Leugen #3), hoewel die over een paar jaar wel weer in 'terroristen' kunnen veranderen. Het is een misselijkmakend en absurd spel waarmee de regeringen van het 'vrije Westen' de oprechte woede en verdriet van de bevolking van de VS over de misdaden van 11 september uitbuiten om ons in hun val te lokken. Geloof ze geen seconde.

Leugen #2:

'Amerika wordt weer saamhorig.'

Werkelijkheid: Tienduizenden mensen zijn ontslagen bij de luchtvaartindustrie alleen al. De regering heeft in antwoord op de crisis in de luchtvaart direct gereageerd met miljarden hulp voor de ondernemingen om de winsten van de aandeelhouders en de salarissen van de topmanagers veilig te stellen, maar toen het ging over steun aan de duizenden die ontslagen waren, zei Congreslid Dick Armey, dat zoiets niet 'Amerikaans' zou zijn. Dat is mogelijk. Misschien is het 'Amerikaans' om de gewone werkende mens op te laten draaien voor een crisis en de lasten te doen dragen van een dure oorlog. Maar dit heeft natuurlijk niets van doen met 'saamhorigheid'.

Leugen #3:

'De VS proberen het volk van Afghanistan te bevrijden van de Taliban-tirannie.'

Werkelijkheid:

De VS, Rusland en Iran hebben een samenraapsel van gewapende bendes, genoemd de Noordelijke Alliantie gesteund. De strijders van de Noordelijke Alliantie komen uit door de Taliban vervolgde etnische minderheden in Afghanistan. Maar ook hun handen druipen van het bloed. Groepen als de Revolutionaire Associatie van Vrouwen van Afghanistan (RAVA), die al jaren strijden tegen het fundamentalisme en voor democratie in Afghanistan, hebben publiekelijk verklaard dat de fundamentalistische gangsters van de Noordelijke Alliantie geen alternatief vormen voor de fundamentalistische gangsters van de Taliban. Dat is niet verwonderlijk: Human Rights Watch heeft aangetoond dat de Noordelijke Alliantie schuldig is aan "het in het wilde weg bombarderen en beschieten, directe aanvallen op burgers, massa-executies, verkrachting, vervolging op grond van geloof of etniciteit, de rekrutering en het gebruik van kinderen als soldaten en aan het gebruik van anti-persoonsmijnen". Iedereen weet inmiddels dat Osama bin Laden een van de mujahedin was die zijn opgeleid door de CIA om de Sovjets in Afghanistan te bestrijden. Dit is de volgende generatie.

Leugen #4:

Olie? Hebben we iets gehoord over olie?

Werkelijkheid:

Het gebied rond de Kaspische zee is potentieel het olierijkste gebied ter wereld dat in de toekomst het nieuwe Midden-Oosten zal worden. Het probleem is hoe krijg je die olie eruit. Afghanistan bezet een strategische positie tussen de Kaspische zee en de markten van het Indiase subcontinent en Oost-Azië. De pijpleidingen moeten door Afghanistan gaan lopen. Daarom heeft de oliemaatschappij Unocan - en ook de regering van de VS - het aan de macht komen van de Taliban in 1996 verwelkomd als een betrouwbare factor voor de 'stabiliteit'. Dat bleek een luchtkasteel te zijn, maar toch hebben Bush en de olieboeren achter hem nog niet de enorme winstmogelijkheden opgegeven die Midden-Azië belooft. En als je gelooft, dat in tijden als deze hun hoofden daar niet naar zullen staan, wordt het dan geen tijd eens goed te kijken waar Abraham de mosterd haalt?

Leugen #5:

'We zijn niet in oorlog met het Afghaanse volk - kijk maar we droppen voedselpakketten!'

Werkelijkheid:

Afghanistan lijdt zwaar onder een droogte die letterlijk miljoenen mensen met honger bedreigt. Al vóór de dreiging met bombardementen van de VS zei het World Food Program (WFP) dat er bijna zes miljoen mensen onmiddellijk voedsel nodig hadden. Toen de oorlogsdreiging grote vluchtelingenstromen op gang bracht, verhoogde het WFP dat getal tot 7,5 miljoen. Instellingen van de VN hielden enorme hoeveelheden mensen in leven, maar de oorlogsdreiging - en ook de eis van de VS aan Pakistan de grens met Afghanistan te sluiten - noodzaakten het WFP de levering van graan te staken. We hebben er geen idee van hoeveel mensen daardoor al zijn omgekomen. Nu heeft de VS 37.500 pakketjes uit de lucht laten vallen. Dat is genoeg om 37.500 mensen één dag eten te geven in een land waar 7,5 miljoen mensen van de honger creperen. Bovendien zei iemand van een internationale liefdadigheidsinstelling die actief is in Afghanistan voor de Londense Independent, dat "willekeurige voedseldroppings de allerslechtste manier vormen voor het verlenen van voedselhulp. Daardoor ontstaan er meer problemen dan er worden opgelost." Vooral omdat er in Afghanistan de meeste niet ontplofte mijnen ter wereld liggen. Iedere dag al vallen er 10 tot 15 mensen aan ten offer, en wanneer de mensen door de velden gaan lopen om door de VS gedropte voedselpakketten op te rapen, dan zullen er nog meer doden vallen.

Opgesteld door het 'Anti-War Committee of Students in Solidarity' at the University of Pittsburgh. leftists+@pitt.edu, Vertaling Anti Oorlog Comité Leiden.