Oppositie in Venezuela op zoek naar 'een Varkensbaai'

Van redactie buitenland

"Oppositie verlangt een Varkensbaai-invasie in Venezuela", aldus waarschuwde Venezolaans minister van Defensie enige weken terug. Tegenstanders van president Hugo Chavez proberen een militaire invasie door de VS op touw te zetten naar het model van de in 1961 mislukte Varkensbaai-invasie op Cuba.

José Vicente Rangel zegt dat ondergrondse groepen denken aan een staatsgreep, een Amerikaanse invasie of zelfs aan moord op Chavez. Hij verzekert dat deze aanslag zal mislukken en dat de regering van George Bush daar "op dit moment" niet aan zal deelnemen.

"De realiteit zelf zal het verijdelen", zei Rangel in een persconferentie "maar ondertussen blijven wij waakzaam". Rangel zei dat de regering werkt aan de ontmaskering van subversieve groeperingen. Op zijn recente reis in Azië heeft Chavez recente geruchten van een op handen zijnde coup ontkend.

Chavez' tegenstanders bekritiseren de vriendelijke houding van de president jegens landen als Cuba, Irak en Libië, waardoor hij zich "onnodig vervreemdt van de VS, de grootste importeur van Venezolaanse olie." Tegenstanders van Chavez verzamelden zich voor de Cubaanse ambassade en beschuldigden Cubaanse doktoren en sportleraren die in Venezuela werken, onder een olie-voor-diensten verdrag, dat zij in het geheim hun communistische ideologie naar buiten brengen. Die opposanten werden verdreven door een grotere groep aanhangers van Chavez, die een Amerikaanse vlag verbrandden.

Chavez, tijdens zijn reis door Azië, nam afstand van beide groepen. "Ik zag beelden van jonge mensen die een Amerikaanse vlag verbrandden... Wij respecteren elke vlag en elk volk", zei Chavez in een speech voor de televisie vanuit China. (AP, 29-5-2001, vert. Thomas Janssen)