A'damse beurs verdampt 138 miljard

Door Jan Cleton

Zo'n klein artikeltje in de kantlijn: Beleggers leveren miljarden in. Analist Sander Haaijer van Effectenbank Stroeve komt met een snelle rekensom tot de conclusie dat de beleggers op de Amsterdamse beurs 138 miljard gulden hebben zien verdampen. Honderdachtendertig miljard gulden die de grote beleggers uit de arbeid van anderen gepeurd hebben en waar de kleine beleggertjes, die met hun te zware beleggingshypotheken een glansvolle slimme uitweg uit de zware schuld zagen, nog vele jaren voor zullen moeten werken.

"Als je geschoren wordt, moet je stilzitten", was een veelgehoorde opmerking in de afgelopen jaren tijdens mini-recessies. De vraag wie er uiteindelijk betaalt voor al die verdampingsmechanismen, werd op de economiepagina's van de burgerlijke kranten niet beantwoord. Maar uiteindelijk zal al dat geld door arbeid voortgebracht moeten worden. Neem nou het KPN-bod op de UMTS-frequenties, vele, vele miljarden, geïnvesteerd in gebakken lucht. Schaarse frequentielucht, noodzakelijk om in de toekomst mee te kunnen doen. Alleen de hele groten kunnen daarin meespelen en zetten het geld van de klant daarvoor op onverantwoorde wijze in. De overheid, die alles één meter onder de grond en alles wat zich in het luchtruim daarboven bevindt wenst uit te baten en te controleren, doet er zijn voordeel mee en sluist dat geld maximaal door naar degenen die normaal gesproken al genoeg hebben.

Het probleem is dat ze nooit genoeg hebben, wat ook weer veroorzaakt wordt door het systeem dat hen daartoe dwingt.

Eén ding mag echter duidelijk zijn: alles waar de gewone mens profijt van heeft, behalve het gegeven dat elke morgen de zon weer opgaat, daar zal voor gewerkt moeten worden. Die arbeid wordt omgezet in 'kapitaal', kapitaal dat schijnbaar gewoon kan verdampen in gigantische hoeveelheden. En dat terwijl steeds meer mensen zich noodgedwongen de WAO inwerken om het hoofd boven water te kunnen houden. Op hen moet bezuinigd worden??? Wat een krankzinnig systeem!