Vierde Congres van de NCPN

NCPN in beweging; eeenheid van actie

Door Wil van der Klift

Op 19 en 20 mei vond het Vierde Congres van de NCPN plaats, onder de leuzen: NCPN in beweging, NCPN - duizend redenen voor groei, eenheid van actie en NCPN strijdt voor een socialistische maatschappij. Hierbij een korte impressie.

Het congres koos unaniem voor een presidium bestaande uit: Luk Brusselaers, Hans Heres, Roy Houtkamp, Wil van der Klift, Lutz Kressin, Jos Lensink, Job Pruijser, Annabelle Schouten, Marco Verhagen (verslag) en Rinze Visser. Er werd voor het eerst geƫxperimenteerd met werken in subgroepen. De sfeer was kameraadschappelijk en gericht op optreden naar buiten van de partij. Tegelijkertijd kan worden vastgesteld dat er nog veel voorwaarden ontbreken om succesvol naar buiten te treden. Belangrijk is daarom de wil om gestaag verder te werken aan de kwalitatieve en kwantitatieve groei van de partij. Het congres besloot opnieuw een partijbestuur van 18 mensen te kiezen: Chuck Barkey, Willy Berend, Jan Cleton, Joop van Esch, Hans Heres, Jan Ilsink (nieuw), Hein van Kasbergen, Wil van der Klift, Jos Lensink, Alejandro de Mello, Wilco Mulhuijzen, Mans Pruis, Job Pruijser, Rein Schinkel, Marco Verhagen, Ron Verhoef (nieuw), Ton Visser (nieuw), Corrie Westgeest (nieuw). Rinze Visser gaf te kennen om gezondheidsredenen niet deel te willen nemen aan het nieuwe partijbestuur, maar wel naar vermogen beschikbaar te zijn voor partijtaken. Het nieuwe partijbestuur belegt haar eerste vergadering op zondag 10 juni.

Het congres sprak zich op alle mogelijke manieren uit voor een actievere rol van de partij naar buiten en in de bewegingen.

Het Vierde Congres nam de Congresresolutie, op enkele kleine wijzigingen na, bijna unaniem aan en besloot verder in grote meerderheid om de reguliere partijcongressen vierjaarlijks te houden, i.p.v. het huidige tweejaarlijkse ritme. Om de band tussen de leden toch te behouden en te versterken zullen er regelmatig tussentijdse landelijke bijeenkomsten plaatsvinden, zoals conferenties en buitengewone congressen. Het Vierde Congres besloot in grote meerderheid om de besluitvorming over het hoofdstuk van het partijprogramma over de organisatiegrondslagen van de partij aan te houden om de discussie erover in de partij grondiger te kunnen voeren. Het congres droeg het nieuwe partijbestuur op om binnenkort een buitengewoon congres te beleggen. Tijdens genoemd buitengewoon congres zal de besluitvorming over de organisatiegrondslagen plaatsvinden en bovendien zullen aldaar de eerste resultaten van het optreden van de partij worden besproken. Het congres nam een nieuwe contributieschaal aan, waarbij ook rekening is gehouden met de invoering van de euro.