Ingezonden 3

UITNODIGING

Al-Awda: wereldwijde actiedag voor het recht op terugkeer Palestijnse vluchtelingen zaterdag 7 april 2001.

Uitnodiging voor een informatieve bijeenkomst op zaterdagmiddag 7 april, in het kader van de internationale campagne inzake het recht op terugkeer van de Palestijnen naar de door hen in de oorlogen van 1948 en 1967 noodgedwongen verlaten gebieden in Israël/Palestina. Het Nederlands Palestina Komitee organiseert een bijeenkomst in Den Haag met als gastspreker de Palestijnse onderzoeker en publicist dr. Nur Masalha.

Nur Masalha zal spreken over het thema:

Geen Terugkeer: Geen Vrede

De oorlog met als inzet het grondgebied Palestina begon lang vóór 1948, maar in dat jaar kwam - als gevolg van gericht geweld van joodse/Israëlische strijdgroepen - een grote vluchtelingenstroom op gang (toen ruim 700.000 mensen, ofwel driekwart van de bevolking van de kort tevoren geproclameerde staat Israël; in de Juni-Oorlog van 1967 nog eens 200.000).

Tot heden neemt de problematiek van de vluchtelingen een centrale plaats in het Palestijns-Israëlisch conflict in. De massale verdrijving van Palestijnen was onderdeel van een politiek van etnische zuivering - een politiek die in minder spectaculaire vorm tot de dag van vandaag door de Israëlische machthebbers wordt voortgezet. Door natuurlijke aanwas is het aantal geregistreerde Palestijnse vluchtelingen inmiddels opgelopen tot rond 3,7 miljoen - de grootste vluchtelingengemeenschap ter wereld.

Het recht van de Palestijnen op terugkeer en compensatie is in meer dan 100 resoluties van de Verenigde Naties (VN) bekrachtigd - voor het eerst in resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de VN in 1948. Israël heeft de uitspraken van de internationale gemeenschap steeds naast zich neergelegd en kon dat (blijven) doen, omdat met name Westerse lidstaten van de VN niet bereid bleken om aan Israëls weigering consequenties te verbinden. Daarmee is - met het oog op het instandhouden van de internationale rechtsorde - een gevaarlijk precedent geschapen. Zonder een voor alle partijen aanvaardbare regeling van de problematiek van de Palestijnse vluchtelingen zal er van vrede tussen Israël en de Palestijnen geen sprake zijn.

De Palestijnse historicus Nur Masalha, die als docent verbonden is aan de School of Oriental and African Studies in Londen, is een groot deskundige op het gebied van de Palestijnse vluchtelingenproblematiek. De afgelopen jaren verschenen van zijn hand: Expulsion of the Palestinians - the Concept of 'Transfer' in Zionist Political Thought, 1882-1948 (Washington, 1992); de vervolgstudie A Land without a People - Israël, Transfer and the Palestinians, 1949-1996 (Londen, 1997); en Imperial Israël and the Palestinians - the Politics of Expansion (Londen, 2000). In onze tweemaandelijkse publicatie Soemoed publiceerden wij in juni 1999 zijn 'Kosovo/Palestina - over de actualiteit van etnische zuivering', en in augustus 1999 een interview met hem: 'Transfer van Palestijnen - etnische zuivering avant la lettre'.

Datum zaterdagmiddag 7 april
Plaats Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12, Den Haag (bereikbaar vanaf Station Den Haag-Hollands Spoor met tramlijn 8, halte Mauritskade)
Aanvang 14.30 u. (zaal open vanaf 14.00 u.). De bijeenkomst zal rond 17.30 u. worden afgesloten.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Nederlands Palestina Komitee, telefoon 020-6246046 of via e-mail npk@xs4all.nl (bezoek ook onze website www.xs4all.nl/~npk).