Een gat in de markt

Door Jan Cleton

Je hebt de politiek van de gaten in de markt, waarbij snelle reclamejongens partijen adviseren om een bepaald politiek thema bij de kop te pakken en je hebt de werkelijke ontwikkelingen in de maatschappij. Daartussen groeit de kloof. Steeds meer mensen worden zich deze tegenstelling bewust en stap voor stap wordt ook weer duidelijk dat de echte tegenstelling die tussen kapitaal en arbeid is. Die bewustwording uit zich voorlopig nog in een groeiend aantal mensen dat nieuwe modieuze partijen omarmt. Maar voor hoelang?

Eén van de voordelen van de globalisering is, dat het blikveld ermee vergroot kan worden. Daardoor groeit ook het inzicht in de tegenstellingen die er in de wereld bestaan. Het bestrijden van die tegenstellingen leidt onherroepelijk tot verandering.

Toenemende tegenstellingen

Ook allerlei vormen van decentralisering, op vele fronten, maken de burger bewuster van de eigen materiële positie. Enerzijds lijkt er - met name bij veel ouderen - een soort berusting in de huidige politieke situatie te bestaan, anderzijds is er de verontrusting bij veel ouderen, dat deze 'democratie' niet echt is. Wat duidelijk tot uitdrukking komt in de lage opkomstpercentages bij verkiezingen. Nieuwe (lokale) partijen, die zich (soms) landelijk gaan presenteren, zoals Leefbaar Nederland, behalen grote electorale successen, met name onder de jongere kiezers. Zij zullen echter dezelfde weg gaan als DS70 en D66, partijen die, voorzover zij positie kiezen, sneller of minder snel vermalen worden tussen de werkelijke tegenstelling, tussen arbeid en kapitaal, die zij trachten te verbloemen.

Het gat in de markt van Groningen

Het onlangs in Groningen-stad gehouden referendum (zie ook elders in deze krant) toont aan dat wanneer de burger zich uitspreekt tegen de belangen van het kapitaal, de burgerlijke partijen zich, inclusief de referendum-promotors D66, in allerlei bochten gaan wringen om het kapitaal terwille te zijn. Tegelijkertijd willen zij hun electoraat niet verspelen. De VVD zal alles op alles zetten om de grote ondernemers alsnog in de kaart te spelen. De kleineren, de middenstanders, moeten dan maar aan het CDA geofferd worden. D66, dat zich binnen paars steeds hard gemaakt heeft voor het referendum, loopt nu tegen de burgerlijke beperkingen aan van wat zij als 'een gat in de kiezersmarkt' dachten te hebben aangeboord. Pragmatische realisten die met de realiteit geconfronteerd worden, zogezegd! Bij de volgende verkiezingen zullen zij daar de negatieve vruchten van plukken. Ziedaar de gevolgen van burgerlijk-democratische lapmiddelen die het burgerlijk-democratisch aanzien moeten verhogen, zoals decentralisaties, referendums en inspraakronden. Instrumenten die de politiek dichter bij de burger moeten brengen.

Communisten hoeven niet te zoeken naar een gat in de markt. De klassentegenstander graaft zijn eigen gaten wel. Gaten die de bevolking steeds meer inzicht geven in de werkelijke bedoelingen en verhoudingen onder een burgerlijke democratie. De tegenstellingen zullen, juist door al die lapmiddelen, alleen maar toenemen. Communisten azen daar niet op, zij weten dat het niet anders zal gaan. De bewustwording bevorderen is het doel. En daarom maken communisten gebruik van de handvatten die hen door de burgerlijke parlementaire democratie aangereikt worden, om te komen, door bewustwording van steeds grotere groepen, tot een hogere vorm van democratie. Een socialistische democratie, die uitgaat van de belangen van de meerderheid van de bevolking.