NCPN tegen huidige plannen Grote Markt

De NCPN-afdeling Groningen verklaart zich tegen de voorgestelde plannen van het college van B en W voor de herinrichting van de Noordwand van de Grote Markt en de bouw van de parkeergarage onder de Grote Markt.

Hoewel de NCPN zich kan vinden in onderdelen van het plan (zoals het herstel van de Noordwand), kan in het door de gemeenteraad uitgeschreven referendum alleen over de plannen als totaal worden gestemd.

De huidige plannen gaan uit van een zeer grootschalige ingreep in de binnenstad, ten voordele van grote warenhuizen (zoals het Vendex-concern). Hierin wordt voorzien in de bouw van grootschalige parkeervoorzieningen op loopafstand van de nieuw te creëren winkels en het warenhuis.

De komst van een parkeergarage onder de Grote Markt, en de verkeerstechnische ingrepen die daarmee gepaard gaan, zal leiden tot een grotere verkeersdruk rond de Grote Markt. De NPCN is van mening dat deze plannen indruisen tegen het gemeentebeleid om de auto uit de binnenstad te weren.

Tevens zullen deze plannen nadelig uitwerken voor de hier werkzame marktlieden die voor de bouw van de parkeergarage moeten wijken. Voor deze en andere middenstanders zijn deze voorstellen dan ook niet gunstig.

De NCPN is van mening dat de gemeente met deze plannen meer tegemoetkomt aan de wensen van grote, kapitaalkrachtige concerns en projectontwikkelaars dan die van de inwoners van de stad Groningen. De NCPN roept de inwoners van de stad Groningen daarom op om in het referendum deze plannen af te wijzen.

De NCPN is van mening dat indien het referendum uitwijst dat een groot aantal 'stadjers' deze plannen afwijst, het college van B en W deze plannen op belangrijke punten dient te wijzigen.

NCPN-afdeling Groningen e.o.

Nieuwe Communistische Partij – NCPN
Afdeling Groningen e.o.
Lichtboei 54
9752 JH Groningen
tel. 050 – 5414381

Aan: Pers, college van B en W, gemeenteraad van Groningen

Groningen, 26 januari 2001

Betreft: Referendum Grote Markt

L.S.,

Bijgaand een door het bestuur van de NCPN-afdeling Groningen uitgegeven verklaring met betrekking tot het binnenkort te houden referendum over de Grote Markt.

Met vriendelijke groet,

Rob Heusdens
namens bestuur NCPN-afdeling Groningen e.o.