Herdenking Karl en Rosa.

Handen af van demonstratierecht

Door Hein van Kasbergen

Honderd jaar geleden, bij de begrafenis van Wilhelm Liebknecht, begon de traditionele herdenking van socialisten op de begraafplaats van Berlijn-Friedrichsfelde. Behalve onder de Nazi-heerschappij vond bovendien jaarlijks op de tweede zondag in januari een massademonstratie plaats. De demonstratieve herdenkingsdag is gekozen nadat Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht op 15 januari 1919 door reactionaire soldaten, na de mislukte Spartacus-opstand, zonder enige vorm van proces, werden vermoord. Afgelopen jaar werd de herdenking door de Berlijnse Senaat verboden onder het mom dat er teveel demonstraties in Berlijn zouden zijn. De eigenlijke reden is dat men de herdenking wil criminaliseren. De organisatie geeft met de honderdduizend demonstranten een terecht antwoord. Zij accepteert het verbod niet en zal dit mogelijk met juridische middelen bestrijden. Daarnaast zal zij met alle middelen strijden om het recht op demonstratie te verdedigen.

De demonstratie wordt mede op initiatief van de DKP op 14 januari 2001 gehouden. Plaats: Berlijn/Frankfurter Tor om 9.30 uur.

Traditioneel organiseert de DKP op 13 januari 2001 een solidariteitsavond in het Amon hotel in Sportforum, Berlijn, Weissenseer Weg 51/52. Aanvang 18.00. toegang 15/20 mark.