Hannie Schaft-herdenking

Bevrijding ja en nee

Door Roy Houtkamp

Op 26 november herdachten we in Haarlem, naar aanleiding van de herbegrafenis van Hannie Schaft op 27 november 1945, een Nederlandse vrijheidsstrijdster, en met haar alle verzetsstrijders. Tegen wie vochten zij? Tegen de Duitse fascisten, die werden gesteund door het Duitse kapitalisme, dat zijn belangen fors wilde uitbreiden. Tegelijkertijd probeerden deze roofridders de Sovjet-Unie, de tegenhanger van de kapitalistische 'vrije markt', te vernietigen.

Hannie werd op 17 april 1945, vlak voor de bevrijding, vanwege haar verzet geëxecuteerd. Het kapitalisme, dat de Duitse fascisten die haar executie uitvoerden steunde, bestaat vandaag de dag nog in volle glorie. De kapitalistische oorlogsvoering gaat, in versneld tempo en nog veel efficiënter dan voorheen, voort. Er vallen daarbij honderdduizenden slachtoffers, door militaire en economische oorlogsvoering.

De wereld

Wij kennen het verhaal van Hannie. Maar dat staat niet op zichzelf. Overal in de wereld vechten mensen tegen kapitalistische overheersing. Overal probeert men de schade zo gering mogelijk te houden daar waar het kapitaal zichzelf te goed doet aan de rijkdommen van volkeren.

Verzet

Hannie Schaft begreep dat verzet alleen mogelijk was in georganiseerd verband. Ze sloot zich aan bij de illegale raad van verzet en bij de Communistische Partij van Nederland (CPN). Dit feit mag niet worden weggemoffeld en dan worden vergeten. Zonder organisatorische ondersteuning vanuit de illegale partij was de verzetsstrijd op alle fronten een stuk moeilijker geweest.

NCPN-jongeren

De NCPN-jongeren zetten zich in om het verhaal van Hannie te blijven vertellen en met die kennis anderen in de wereld bij te staan in de strijd tegen de macht van de kapitalisten en opkomend fascisme.