NCPN verhuist

Nieuw instrument voor de communistische beweging in ons land

Door Job Pruijser

Op ons laatste NCPN-Congres legden we eensgezind en ondubbelzinnig al de beginselen en marxistisch-leninistische uitgangspunten vast. Dat was een belangrijke mijlpaal in het herstel van de communistische beweging in ons land, die zo te lijden heeft (gehad) van het wegglijden en de opheffing van de CPN en De Waarheid.

Toen we besloten op basis van die communistische grondslagen partij en krant voort te zetten en op te bouwen, wisten we dat we daarvoor een beter instrument nodig zouden hebben dan de huisvesting driehoog-achter, waar we de afgelopen jaren noodgedwongen verstopt zaten. Een plaats waar we iedereen waarmee we samenwerken kunnen ontmoeten. Een plaats waar vele vooruitstrevende mensen zich welkom zullen weten. Een trefpunt voor kameraden die herstel en opbouw van vele progressieve bewegingen voor ogen hebben of daaraan al meedoen.

Wij maken deel uit van bewegingen van strijdbare mensen in de vakbeweging, de bewonersorganisaties, de vredesbewegingen, de milieubeweging, de organisaties van uitkeringsgerechtigden, en de vele actiecomités.

Het (her)openen van het front van de sociaal-economische strijd heeft de hoogste prioriteit! Er wordt van de communisten verwacht dat ze op veel gebieden het voortouw nemen. Communisten en hun collega's en buurtgenoten beraden zich op de strijd tegen de afbraak van sociale verworvenheden, op de strijd in buurten, bedrijven en vakbeweging. Manifest informeert, klaagt aan en organiseert. Manifest heeft ook zo'n informatie- en actiecentrum nodig!

Dat kunnen we nu gaan opbouwen aan de Haarlemmerweg in Amsterdam.

De weg naar herstel en opbouw kan alleen gaan via het consequent werken aan elke kleine stap vooruit. Oppervlakkig stuntwerk zal ons niet ver brengen. Het opbouwen van veel en veelsoortige organisaties, bewegingen en actiecomités, passend voor elk soort klassenstrijd is nodig. Een instrument daarbij is dan de opbouw van een bloeiend centrum voor leden en lezers van Manifest en meer sympathisanten.
Het betrekken van het nieuwe pand is een behoorlijke krachttoer, financieel en materieel: een flinke verbouwing en vernieuwing is noodzakelijk. Daarbij staat zelfwerkzaamheid van velen voorop!

Verbouw- en verhuisploegen worden georganiseerd en de broodnodige financiën dienen bijeengebracht te worden.

We moeten van het pand een prachtig instrument voor de vooruitgang van de arbeidersbeweging maken!