Elian bij zijn vader

Victorie nog niet compleet

Door Wil van der Klift

Op zaterdag 22 april jl. werd de gekidnapte Elian bevrijd en kon hij eindelijk naar zijn vader, Juan Miguel Gonzales, die al sinds 6 april wachtte op het weerzien met zijn zoon. Doordat de Miami-kliek zich veilig genesteld had in een grote zwerm aanbidders en er geen sprake was van enige toenadering, zag de VS-regering zich gedwongen om hard op te treden.

Over de aard daarvan is een discussie gaande, maar dat neemt niet weg dat overal op de wereld, dus ook in de VS zelf de meerderheid voor het optreden van de regering is. Van de ondervraagden in de VS vindt 60 procent dat Elian bij zijn vader op Cuba hoort. Minister van Justitie Reno werd overstelpt met bloemen en steunbetuigingen. Eerder optreden had echter dit, voor de jonge Elian afschuwelijke, optreden van de zwaarbewapende federale agenten kunnen voorkomen. Kritiek is er vooral uit ultrarechtse republikeinse kringen en uit de Miami-kliek rond de Cuban American National Foundation. De grote meerderheid van de Latijns Amerikanen in de VS, die traditioneel op de Democraten stemt, is ook voor terugkeer naar Cuba van Elian.

Oud-oom Lazaro Gonzales en achternicht Marisleysis Gonzales zijn inmiddels onverrichterzake terug in Miami, na pogingen om alsnog direct in contact te komen met Elian. De deuren bleven terecht gesloten voor dit stel, dat al genoeg schade heeft aangericht en op een volstrekt onverantwoorde wijze politieke munt wilde slaan uit de aanwezigheid van Elian, zonder rekening te houden met zijn belangen. Elian en zijn familie worden terecht uit de wind van de media gehouden, tijdens hun gedwongen verblijf in Amerika. Op 11 mei vindt er weer een rechtszaak plaats, de beroepsprocedure over Elian's status.

President Fidel Castro heeft zich positief uitgelaten over de actie, maar wijst er op dat ook de achterliggende oorzaken moeten worden opgeheven. De Cuban Adjustment wet, de Helms-Burton wet, de Torricelli wet en de genocidale economische blokkade door de VS. Bovendien moet de jongen, samen met zijn familie zo snel mogelijk naar Cuba kunnen teruggaan. De leider van de Cubaanse revolutie wees er verder op dat 22 april inderdaad zeer kritiek was, omdat Elian's vader op het punt stond, samen met zijn vrouw en baby, zijn zoon zelf op te gaan halen in Miami.

Hij bestempelde de mogelijke beslissing van het hof van beroep in Atlanta om aan een zesjarige jongen het recht te verlenen om zelf te beslissen of hij wel of niet in de VS wil blijven als "zonder precedent en een gevaar voor alle vaders in de Derde Wereld".

Op zondag 23 april jl., een dag na Elian's bevrijding, brachten bijna acht miljoen Cubanen hun stem uit tijdens gemeenteraads- en provinciale verkiezingen. Van de stemgerechtigden nam 98.06 procent deel aan de verkiezingen, daarmee een grote mate van eensgezindheid tot uiting brengend. Meer dan een half miljoen vrijwilligers namen deel aan de organisatie van de verkiezingen. De sociale verworvenheden op Cuba maken dat de overgrote meerderheid van de bevolking een leven, onder moeilijke economische omstandigheden verkiest, boven de kilte van het rijke Amerika.