NCPN pakt sociaal economische strijd op

Door J.I.

Op 26 februari en 8 april is de sociaal-economische commissie van de NCPN bijeen geweest en heeft aan het partijbestuur, op basis van de uitkomsten van de conferentie, geadviseerd de sociaal-economische strijd op twee fronten aan te pakken: de strijd onder de uitkeringsgerechtigden te stimuleren en te ondersteunen en de strijd van industriearbeiders te analyseren en te ondersteunen (met name de vakbondsstrijd). Bovendien gaf de conferentie duidelijk te kennen "dat het niet bij woorden alleen moest blijven".

Een belangrijk uitgangspunt voor communisten is dat in elke activiteit die zij aanpakken een wisselwerking totstandkomt met de opbouw en versterking van de partij. In het ontwikkelen van sociaal-economische strijd betekent dit praktisch:
- mobilisering van partijgenoten en benadering en werving van nieuwe partijleden worden aangepakt tegelijk met het ontwikkelen van sociaal-economische strijd;
- ervaringen met sociaal-economische strijd zullen (over een langere termijn gezien) moeten leiden tot het organiseren van partijconferenties en partijcongressen, die de opbouw van de partij markeren;
- partijconferenties en partijcongressen zijn geen extra inspanning om de partij 'draaiende' te houden, maar zij zijn een logisch en organisch verlengstuk van de opbouw rond belangrijke thema's, zoals de sociaal-economische strijd;
- het ontwikkelen en uitbouwen van de sociaal-economische strijd zal eveneens moeten leiden tot versterking van de krant met artikelen en abonnees;
- ontwikkeling en uitbreiding van interactie met de arbeidersklasse via nieuwe media zal ook worden opgezet rond activiteiten van sociaal-economische strijd.

Het besluit van de NCPN om sociaal-economische strijd een hoge mate van prioriteit te geven betekent niet dat de partij vervalt tot economisme en dat alle andere onderwerpen in de maatschappij door de NCPN worden genegeerd. De partij zal juist alert moeten blijven dat dit niet gebeurt. Het stellen van prioriteiten en daaruit afgeleide beperkingen komt voort uit een verstandige en planmatige inzet van haar krachten en bronnen. In de sociaal-economische strijd, die wordt ondersteund of geïnitieerd, laten communisten zich niet beperken tot economische aspecten. Juist om deze strijd naar een succes te voeren is een brede politieke en maatschappelijke oriëntatie nodig, waaruit nieuwe argumenten en brede steun worden geput. Gestelde sociaal-economische eisen worden daarmee niet uit het oog verloren, maar in tegendeel onderbouwd met maatschappelijke motieven en voorzien van een breder draagvlak.

Eisenpakket
De partij ziet zich geplaatst voor de taak om de contacten met de doelgroepen, uitkeringsgerechtigden en (georganiseerde) industriearbeiders, te versterken en uit te breiden. Om dit aan te pakken zal de commissie een concept-eisenpakket opstellen waarover met vertegenwoordigers van de doelgroepen een discussie wordt aangegaan. Dit eisenpakket zal worden samengesteld uit de informatie, waarover de partij reeds beschikt (zie onder meer artikelen in Manifest). In een eerste discussie werden onder meer genoemd het onderbrengen van Melkertbanen in een CAO, optrekken van de WAO van 70 naar 80 procent.
De eerste taak van de sociaal-economische commissie is het opstellen van dit concept-eisenpakket. Het gaat echter niet alleen om het opstellen van eisen. Het gaat er vooral om die ingewilligd te krijgen. Tegelijkertijd met het opstellen van eisen moet de partij samen met de doelgroepen ideeën ontwikkelen over hoe resultaten kunnen worden geboekt. Eisenpakketten en de wijze waarop successen kunnen worden behaald zullen per doelgroep verschillen. Het gaat dus niet om één eisenpakket, maar om twee. En niet om één aanpak hoe resultaat te boeken, maar om twee.

Uiteraard staan de eisen en de wijze waarop resultaten worden binnengehaald niet los van elkaar. Het zijn loten die aan dezelfde stam ontspruiten en die van elkaar afhangen. Zo zal de strijd van uitkeringsgerechtigden en arbeiders niet kunnen worden gewonnen als de eisen niet deugen en de strijdwijze niet leidt tot consolidatie en solidariteit. De strijd van uitkeringsgerechtigden zal met een beter resultaat uit de bus komen als die wordt gesteund door arbeiders. En de strijd van industrie-arbeiders zal tot een groter succes leiden als die steun krijgt van het publiek, van wie de uitkeringsgerechtigden een belangrijk bestanddeel zijn.

Voor de zomer zal de sociaal economische-commissie een eerste concept van eisenpakket en werkwijze in de partij ter discussie stellen. Binnenkort zullen in het hele land ledenvergaderingen plaatsvinden over de vraag hoe de afdelingen actief kunnen bijdragen aan de voorbereiding van de vervolgconferentie, die gepland staat voor de herfst van dit jaar. Die conferentie zal het eerste concrete overzicht van ervaringen moeten opleveren.