Polderdiefstal gaat gewoon door

Over de fut en de VUT

Door Jan Cleton

Het is geen wonder dat bij steeds meer werknemers de fut opraakt, dat ze opgebrand raken. Ziek zijn gaat nu in de polder onder nog grotere druk gezet worden. Het was voorspelbaar dat de maatregel die werkgevers verplichtte het loon van de werknemer gedurende een jaar bij ziekte door te betalen een dergelijke reactie zou uitlokken. In Oostenrijk moeten werklozen nu al de straat gaan vegen om hun recht op uitkering niet te verliezen. Hoelang moeten we er in de polder nog op wachten?

In Nederland moet een futloze, opgebrande werknemer, straks gaan bewijzen dat hij ziek is. In Oostenrijk gaat het, nu de fascisten mede aan de macht zijn, allemaal wat makkelijker voor het kapitaal.
De bedoelingen zijn echter precies dezelfde: de uitbuiting van de werkenden verder opvoeren in naam van de 'economische vooruitgang', maar bedoeld voor een beperkte groep, gebruikmakend van de passende cultuur in de betreffende Europese regio. In Nederland het paars-calvinistische poldermodel, in Oostenrijk het model van het extreem-rechtse gedeelte van het Roomse Rijk, in het belang van dezelfde kapitaalgroepen die in Nederland de sociaal-democraten, koste wat het kost, aan de macht willen houden. Als later blijkt dat het voordeliger is de eerder, mede door hun lobbywerk, weggepromoveerde Bolkestein terug te halen naar de Nederlandse polderpolitiek dan zullen zij daar alles op inzetten, inclusief de extreem-rechtse gedachtegang van deze persoon. Maar voorlopig vindt het kapitaal het nog goed gaan in de polder.

Uit ongeveer driekwart van alle CAO's is ook de VUT inmiddels stilletjes verdwenen. De vervanger heet prépensioen of ook wel flexibel pensioen, en is veel goedkoper voor de werkgevers. Wie dacht dat zij, de werkgevers dus, genoegen zouden nemen met uitsluitend de pensioenhervorming van eindloon- naar middelloonpensioen (de grootste diefstal aller tijden) heeft zich dus aan illusies 'schuldig gemaakt'. Het kapitaal heeft nooit genoeg en zal dus blijven komen met maatregelen die hen, koste wat het anderen kost, nog rijker maakt. En daarbij zullen zij het argument 'goed voor de economie en dus voor de werkgelegenheid', blijven misbruiken in hun eigenbelang.
De VUT werd, evenals de pensioenpremie, betaald uit het loon van de werkenden - uitgesteld loon dus - dit via een zogenaamde tussenvariant, de omslagregeling. Werknemers die nu of later een flexibel pensioen wensen, of voelen dat ze opgebrand raken en dus graag eerder willen stoppen met werken, moeten zich daarvoor voortaan zelf verzekeren. Tel uit je winst, zei de werkgever.
Over de nog lopende regelingen, een kwart dus, verwachten de vakbonden, uitermate hypocriet, nog een stevig robbertje te moeten vechten. Met wie? Met het kabinet, want de fiscale aftrekregeling wil het kabinet al in 2002 afschaffen. Dat de vakbondstoppen de pensioen-diefstallen allemaal rustig hebben laten passeren, ja er zelfs aan meegewerkt hebben, moet hiermee zeker op het laatste moment toegedekt worden! Het zal mij niet verwonderen als ze straks zeggen: "wij hebben de wederopkomst van het fascisme hiermee vertraagd."