CLASS STRUGGLE - Nieuws van de Britse eilanden

Door Bert Bakkenes

Gaat de Sellafield atoomfabriek dicht? De Britse regering maakte vorige week bekend dat de privatisering van het atoomenergie bedrijf British Nuclear Fuels Ltd (BNFL) zal worden uitgesteld tot na de volgende verkiezingen. De bekendmaking zou een voorbode kunnen zijn van de sluiting van de beruchte atoomopwerkingsfabriek Sellafield in Cumbria. Er wordt gefluisterd dat de sluiting binnen enkele maanden een feit kan zijn. Sellafield is in de laatste maanden op een negatieve manier in het nieuws gekomen nadat werd ontdekt dat veiligheidsrapporten voor lange tijd zijn vervalst. Kort nadat dit nieuws bekend werd kwam er een inspectierapport uit dat bol stond van kritiek aan het adres van de bedrijfsleiding. Sinds de recente problemen weigeren Duitsland en Zwitserland atoomafval naar de fabriek te sturen, na jaren vaste klant te zijn geweest.
Intussen heeft de Ierse minister voor energie Jose Jacob een oproep gedaan voor de sluiting van de fabriek omdat er doorlopend radioactief afval in de Ierse Zee wordt geloosd. Zijn oproep heeft steun gekregen van de regeringen van Denemarken en Zweden. Tot nu toe heeft de Britse regering geen verzet aangetekend tegen de oproep van de Ierse minister. Dit zou kunnen betekenen dat de beslissing tot sluiting al is gevallen. De druk op Sellafield werd de afgelopen week nog verder opgevoerd toen er sabotage werd ontdekt in een streng beveiligd gedeelte van de fabriek. De draden van vijf robots, die radioactief afval behandelen, waren doorgeknipt wat er toe leidde dat de productie drie dagen stil lag.

Rover fabriek door sluiting bedreigd
De grote Rover-autofabriek in Longbridge bij Birmingham wordt met sluiting bedreigd, nadat de Duitse autogigant BMW recentelijk besloot om de hele Rover divisie af te stoten. Het bedrijf zal worden opgekocht door het financiersbedrijf Alchemy dat bekendstaat als een ontmantelingsbedrijf. Als de Britse regering niets onderneemt zal de verkoop begin mei een feit zijn. De ontmanteling van Rover is niet alleen een bedreiging voor de arbeiders van Longbridge, maar ook duizenden andere banen in de zogenaamde ondersteuningssector in de West Midlands zullen op de tocht komen te staan.

BMW heeft gezegd zich van Rover te willen ontdoen vanwege de hoge verliezen die gedeeltelijk zijn veroorzaakt door de sterkte van het pond sterling. Maar het is zeker dat ook de enorme overproductie van auto's in de wereld een rol heeft gespeeld in de beslissing. De Britse minister van industrie Stephen Byers heeft de verkoop van Rover veroordeeld, maar het ziet er nog niet naar uit dat hij van plan is in te grijpen. De vakbonden hebben woedend gereageerd en op zaterdag 1 april demonstreerden 80.000 arbeiders in Birmingham. De opkomst was zo groot dat het verkeer in het centrum van de stad volledig ontregeld werd. Leiders van de Transport & General Workers Union (TGWU), beschuldigden de directie van BMW van verraad.

Eindelijk openbaar onderzoek naar Bloody Sunday
Eind maart begon het lang verwachte openbare onderzoek naar de gebeurtenissen van Bloody Sunday. Op 30 januari 1972 schoten soldaten van het Parachute Regiment 13 ongewapende demonstranten dood die deelnamen aan een mars voor burgerrechten in Derry, Noord-Ierland. Enkele maanden later stierf één van de 15 gewonden in het ziekenhuis wat het dodental op 14 bracht. Het incident dat tot een escalatie van het conflict in Noord-Ierland leidde is in de jaren 70 onderzocht, maar het zogenaamde Widgery-onderzoek diende alleen om het leger van alle blaam te zuiveren. De familieleden van de slachtoffers en de overlevenden hopen dat de waarheid nu eindelijk aan het licht zal komen.
Het leger heeft altijd beweerd dat er eerst op de soldaten was geschoten voordat zij het vuur opende op de menigte. De vele ooggetuigen hebben dit altijd krachtig ontkend. Het nieuwe onderzoek, dat zeker twee jaar zal duren en volledig openbaar is, heeft al een aantal nieuwe feiten opgeleverd. Er is een memo boven water gekomen die het hoofd van de landstrijdkrachten, generaal Robert Ford, aan een andere officier stuurde. In het memo, dat twee weken voor Bloody Sunday werd verstuurd, staan plannen om leidende relschoppers in de Republikeinse wijk Bogside neer te schieten. Het leger had op dat moment geen toegang tot de Bogside en wilde hier verandering in brengen.
De kans is groot dat de plannen in het memo op 30 januari 1972 in werking werden gesteld. De Britse regering heeft dit onmiddellijk ontkend. Maar het is intussen ook duidelijk geworden dat de voormalige Britse premier Edward Heath bereid was militaire vuurkracht te gebruiken om de opstand in Derry te onderdrukken. Het onderzoek heeft tot nieuwe spanningen geleid, vooral in Derry, en de kans is groot dat dit zijn invloed zal hebben op het vastgelopen vredesproces in Noord-Ierland. Sinn Fein-woordvoerder Gerry Kelly heeft al duidelijk gemaakt dat de IRA geen wapens zal inleveren voor de deadline die is vastgesteld op 22 mei.

Britse ziekenhuizen moeten beter functioneren
De Britse regering heeft een nieuwe strategie ingevoerd om ziekenhuizen tot beter functioneren te dwingen. De namen van ziekenhuizen die op het gebied van behandeling of hygiëne niet aan het minimum voldoen zullen in het vervolg openbaar worden bekendgemaakt. Er komt een sterrensysteem net als in de hotelwereld en ziekenhuizen die niet hoog genoeg scoren krijgen minder financiële steun van de overheid. Een speciaal team zal steekproeven uitvoeren om te zien of een ziekenhuis aan de criteria voldoet. Is dit niet het geval, en is er geen snelle verbetering te bespeuren dan zal er worden ingegrepen.
De regering hoopt op deze manier meer druk te kunnen zetten op de ziekenhuis directies. De kans is echter groot dat vooral het personeel en ook de patiënten de dupe van het plan zullen worden. In feite is het niets meer dan een slimme zet om de jarenlange verwaarlozing van de gezondheidszorg te verbergen.
De druk op het personeel is al enorm en ook het aantal medische fouten neemt toe. Vooral het niet-verplegend personeel heeft het de laatste jaren hard te verduren gekregen. De ondersteunende diensten zoals schoonmakers, het keukenpersoneel en anderen zijn geprivatiseerd. De bedrijven die de diensten hebben overgenomen moeten winst maken, met als resultaat minder banen, hogere werkdruk en lagere lonen.
Deze bezuinigingen hebben vooral de hygiëne in de ziekenhuizen aangetast wat tot een toename van infecties heeft geleid. De kans dat een patiënt een infectie oploopt tijdens een ziekenhuisverblijf stijgt voortdurend. De Labour-regering heeft wel behoorlijk geïnvesteerd in de gezondheidszorg, maar het meeste geld wordt opgeslokt door de bureaucratie en het grote aantal duurbetaalde managers dat veel geld kost en maar weinig bijdraagt aan verbetering.

Bronnen: New Worker, BBC Ceefax