TEGELTJE

Enige tijd geleden was ik in mijn woonplaats Lemmer bij iemand op bezoek en waar ik naar de WC moest. Aan de wand van het kleine kamertje zag ik een tegeltje hangen met daarop de tekst ‘wie niet steelt of niet erft moet werken tot-ie sterft’. Uiteraard moet je niet alles letterlijk nemen wat je in zo’n kleine boodschappenhokje of ook aan de buitendeuren kunt lezen. Meestal leuk bedoeld, zoal ook teksten als ‘hier waak ik’ en ‘ik bijt niet, mijn hond wel’. Bij binnenkomst zie je dan geen grote gevaarlijk uitziende hond, maar een klein goedmoedig beestje of soms helemaal geen hond. Maar de tekst op genoemd tegeltje noopt in deze tijd toch tot nadenken. Pensioenakkoord of niet, de tendens tot nog verdere verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is aanwezig, waarbij ook steeds de levensverwachting genoemd wordt.

Zie de kranten en tijdschriften en televisieprogramma’s van de laatste tijd.  Waarin vooral mensen opgevoerd worden die langer door willen werken. Zeer flinke personen die van hard en lang werken houden. Type hoogleraar en andere intellectuele beroepen. Een bouwvakker of iemand anders die  vooral met lichaamskracht het brood moet verdienen kom je in woord en beeld nauwelijks tegen. Men tracht een sfeer te scheppen waarin je je haast zou moeten schamen om met pensioen te willen. Miljoenen mensen worden door de elites en de hen napratende journalistiek als de ‘rafelrand’ van de bevolking beschouwd. En dan die levensverwachting, waaraan de pensioengerechtigde leeftijd gerelateerd zou moeten zijn.

Het verschil in levensverwachting tussen hoogopgeleiden (meerverdieners) en lager opgeleiden (minder verdieners) is in ons land enorm en stijgt nog steeds. Voor de zestigjarige lager betaalde, met allerlei toenemende lichamelijke ongemakken, lijkt het halen van de pensioengerechtigde leeftijd een zeer grote opgave, terwijl anderen in woord en beeld met hun fitheid en flinkheid staan te pronken. Voor wie een hoge pensioengerechtigde leeftijd een met grote moeite en nauwelijks te volbrengen opgave is, lijkt genoemde tegeltjeswijsheid ‘wie niet steelt of niet erft moet werken tot-ie sterft’  helemaal niet overdreven.