NCPN IN GEMEENTERAAD NAAR AANLEIDING VAN KADERNOTA

De gemeente De Fryske Marren stevent af op een miljoenentekort op het sociaal domein (WMO, jeugdzorg en Participatiewet). In de aan de gemeenteraad aangeboden kadernota staat een half miljoen ingeboekt. De grote bezuinigingen komen pas later, als een daarvoor speciaal ingehuurd extern bureau met voorstellen komt. “Dit bureau is zeker uitgekozen om zijn brede rug, waarachter B&W zich makkelijk kunnen verschuilen”, zo sprak NCPN-fractievoorzitter Rinze Visser. Deze had in deze nota het volgende gelezen:”De inwoners van De Fryske Marren merken dat de gemeente het belangrijk vindt om zorgvuldig om te gaan met gemeenschapsgeld”. Het NCPN-raadslid zei dat dit gaat over het alweer verscherpte optreden tegen werklozen en anderen de financieel of vanwege hulp van de gemeente afhankelijk zijn en noemde twee schrijnende kwesties over keihard en onjuist optreden tegen deze inwoners.

“Ik zal het maar niet hebben over het bespioneren van inwoners, zodat het gemeentehuis in Joure al aardig op Scotland yard begint te lijken. Ja zeker, we moeten zorgvuldig met gemeenschapsgeld omgaan. Zoals bijvoorbeeld het particuliere zwembad in Lemmer, waar de gemeenteraad en de bevolking er maar niet achter kunnen komen of die jaarlijkse €300.000.- gemeenschapsgeld ook daadwerkelijk aan dat zwembad besteed wordt. Of zoals die miljoenen gemeenschapsgeld die al aan een villawijk verloren zijn gegaan. Ja zeker, de inwoners moeten merken dat de gemeente zorgvuldig met gemeenschapsgeld omgaat”, zo sprak het NCPN-raadslid.Als er later besluiten zullen worden genomen over grote bezuiniging in de sociale sector, dan zal de bescherming van deze sector de inzet van de NCPN zijn. Ook zal de NCPN er zich tegen verzetten dat sport, cultuur en welzijn opnieuw de dupe worden. Deze boodschap werd alvast door de NCPN meegegeven.

Rinze Visser refereerde namens zijn fractie aan een in 2015 door 200 wethouders naar de regering gestuurde boze brief over de te lage rijksbudgetten voor het sociaal domein, waar ook de gemeentelijke wethouder toen achterstond. “Maar ondanks die boosheid toen zien wij nu slechts acceptatie en in feite aanmoedigingen richting de regering”

NCPN-Lemmer/De Fryske Marren.