LYAEMER-WONEN UIT DE BOCHT?

Destijds is na een lange periode van voorbereiding en met bijeenkomsten door Lyaemer-Wonen besloten  tot sloop van een groot aantal sociale huurwoningen in de Zuiderzeestraat, Parkstraat en Gale Hamkesstraat en op die plaatsen nieuwe huizen te bouwen. Tot de woningen die gerenoveerd zullen worden hoort ook een blok van zes Zuiderzeestraat-woningen, behorende tot het type dat als eerste nieuwbouwproject na de Tweede Wereldoorlog in Lemmer is voltooid.

Dat deze woningen gerenoveerd en niet gesloopt zullen worden is niet alleen voor de huidige en toekomstige bewoners van belang, maar ook vanuit sociaal-historische overwegingen voor de Lemster gemeenschap belangrijk. Nu één van die zes woningen met vochtproblemen kampt, stuurt Lyaemer-Wonen erop aan ook dit blok zoals de andere van dit type woningen te slopen. Althans alles wijst, gezien de opdracht tot onderzoek en diverse gesprekken, in die richting. Een voorstel om ook een ander, in vocht gespecialiseerd bedrijf in te schakelen ten einde dit probleem op te kunnen lossen, strandde op de halsstarrige houding van de verhuurder.

Wij zijn van mening dat Lyaemer-Wonen vast moet houden aan zijn met bewoners en gemeente uiteindelijk afgesproken plan. Een wezenlijk onderdeel daarvan is renovatie van genoemde zes woningen en niet sloop. Wij vinden dat de verhuurder zijn onderzoek, dat zijn streven naar sloop zou moeten onderbouwen, moet staken. Eenmaal genomen besluiten horen uitgevoerd te worden. Als Lyaemer-Wonen tijdens de rit problemen of mogelijke tegenvallers ontmoet, dan moeten die voor eigen rekening opgelost worden en niet ten koste van de huurders.

Henk Haitsma, bewoner
Rinze Visser, raadslid NCPN
Wietze de Haan, raadslid PvdA