SOLIDARITEITSOPROEP MET DE STRIJD VAN HET BOLIVIAANSE VOLK

Boliviaanse president Evo Morales.

Het politieke proces in Bolivia verkeert in een kritieke fase

De reactionaire krachten, de oligarchie, de regering van de VS en sommige Europese krachten bevorderen een grootschalige campagne in een poging de progressieve processen in dit Latijns-Amerikaanse land om te keren. Het doel van al deze krachten is de veranderingen te blokkeren die worden voorgesteld door de Constitutionele Assemblé gericht op een democratische Grondwet ten voordele van de eisen van het volk.

De behoudende krachten, die in oktober 2003 en tijdens de verkiezingen in 2005 werden verslagen, proberen opnieuw om hun rangen te reorganiseren, om welke verandering dan ook tegen te houden en president Evo Morales te ondermijnen. Om hun doelstellingen te bereiken gebruiken zij om het even welke middelen, met inbegrip van bewapende groepen.

De consequente progressieve krachten van het land, de sociale bewegingen en organisaties waren, na grote en heroïsche gevechten, samen met de Moviemento al Socialismo [MAS] onder het voorzitterschap van Evo Morales, met grote meerderheden de winnaars van de verkiezingen. Nu proberen deze krachten deze overwinning te verzilveren met het doel om belangrijke eisen van de werkende mensen over te nemen en verder te bevorderen.

Wij, de ondertekenende partijen van deze oproep, veroordelen ten scherpste de steun die door de regering van de VS wordt verleend, evenals haar directe betrokkenheid bij de subversieve acties in Bolivia. Wij stellen ook de schandalige tolerantie aan de kaak die door andere imperialistische landen en internationale organisaties aan de dag wordt gelegd met betrekking tot dergelijke ontoelaatbare acties. Het is dringend nodig om de reactionaire krachten ondubbelzinnig te veroordelen, te isoleren en te verslaan, zowel op nationaal als internationaal niveau. Wij staan aan de zijde van de bevolking van Bolivia en steunen volledig de grote mobiliseringen tegen de plannen voor een staatsgreep. Wij steunen het bondgenootschap tussen de bevolking en de regering van Bolivia tegen de intriges van de oligarchie.

Wij drukken onze volledige solidariteit uit met het Boliviaanse volk, de Communistische Partij van Bolivia, de MAS en alle andere progressieve en anti-imperialistische krachten en bewegingen in hun grote gevecht ter verdediging van de progressieve verworvenheden, in de strijd voor verdieping van de veranderingen.

Wij roepen op tot de ontwikkeling, met alle middelen, van een grote solidariteitsbeweging met de anti-imperialistische krachten en de bevolking van Bolivia.

De (48) partijen [stand van zaken op 10.12.2007]

 1. PADS, Algerije
 2. CP Argentinië
 3. Democratische Progessieve Tribune Bahrein
 4. CP Bangladesh
 5. CP Wit-Rusland
 6. WP België
 7. CP Bolivia
 8. CP (do) Brazilië
 9. CP Brittannië
 10. NCP Brittannië
 11. Partij van de Bulgaarse Communisten
 12. CP Chili
 13. Akel Cyprus
 14. CP in Denemarken
 15. CP Egypte
 16. CP India
 17. CP Estland
 18. CP Finland
 19. CP Griekenland
 20. Tudeh partij Iran
 21. CP Ierland
 22. WP Ierland
 23. CP Israël
 24. Partij van Italiaanse Communisten
 25. Jordaanse CP
 26. SP Letland
 27. Libanese CP
 28. CP Luxemburg
 29. CP Macedonië
 30. Partij van Communisten Mexico
 31. SVP Mexico
 32. NCP Nederland
 33. CP Noorwegen
 34. Peruaanse CP
 35. Philippijnse CP (PKP-1930)
 36. CP Polen
 37. Portugese CP
 38. SAP Roemenië
 39. CP Russische Federatie
 40. CP van de Volkeren van Spanje
 41. CP Sri Lanka
 42. Soedanese CP
 43. CP Zweden
 44. CP Turkije (TKP)
 45. CP Uruguay
 46. CP USA
 47. CP Venezuela
 48. NCP Joegoslavië
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019