Donner onder zware druk

Nederlanders tegen versoepeling ontslagrecht

Sociaaleconomische redactie

De meeste Nederlanders zijn tegen het kabinetsplan voor het ontslagrecht. Naarmate meer informatie wordt gegeven neemt het aantal tegenstanders nog toe, ook onder werkgevers. Dat blijkt uit een peiling van TNS NIPO in opdracht van de FNV. Dat heeft er inmiddels toe geleid dat ook in CDA-kringen wordt aangedrongen op wijzigingen van het ontslagplan van Donner.

Volgens driekwart van de Nederlanders en tweederde van de werkgevers is het belangrijkste gevolg van het plan van minister Donner dat een vast contract minder waard wordt.

FNV-bestuurder Wilna Wind: "Dit laat zien dat in de maatschappij geen draagvlak is voor Donners plannen. Hij kan ze maar beter zo gauw mogelijk intrekken. Wat we nodig hebben is extra banen, meer mensen aan de slag. En niet: hoe zet ik mensen snel en goedkoop op straat?"

Als je ze blanco bevraagt is 55 procent van de Nederlanders tegen het ontslagplan van minister Donner. Met meer informatie groeit dit naar 61 procent. Ook onder werkgevers groeit het aantal tegenstanders dan van 13 naar 25 procent.

Met stip op één als argument tegen Donners plan staat het vervallen van de preventieve toets. Nu toetst de kantonrechter of het CWI of een ontslag rechtvaardig en zorgvuldig is. Tweederde van de ondervraagden vindt het niet goed als dit vervalt.

Wilna Wind: "Met de bonden voeren we momenteel een informatiecampagne. Het onderzoek laat zien dat het heel nuttig is dat we hiermee doorgaan. En je mag hopen dat uiteindelijk in het kabinet het gezond verstand weer doorbreekt."

Een op de vijf Nederlanders is nu inhoudelijk redelijk goed op de hoogte van de plannen. Onder werknemers in loondienst is dat meer dan een kwart. FNV-bonden trekken komende weken bedrijfskantines in om werknemers voor te lichten onder het motto 'Flitsontslag? Exit!'

Daar wordt een krant uitgedeeld met de meest vertelde sprookjes over het ontslagrecht en opgeroepen om deel te nemen aan demonstraties op 24 november in Zwolle, Groningen en Rotterdam. Met name in de laatste stad worden tienduizenden demonstranten verwacht.

Bron: http://www.fnvbondgenoten.nl

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019