VN: Verpletterende nederlaag VS-blokkade van Cuba in Algemene Vergadering

Cubaanse minister van buitenlandse zaken Felipe Pérez Roque.
Felipe Pérez Roque in de algemene vergadering van de VN.
Historisch patroon van de stemmingen in de Algemene vergadering van de VN vanaf 1992.

Redactie buitenland

Voor de zestiende keer op rij stemden de leden van de Verenigde Naties tegen de economische, financiële en commerciële blokkade van Cuba door de VS. De Cubaanse resolutie ontving 184 stemmen, één meer dan in 2006, vier tegen en één onthouding.

De recente oproep van president Bush tot het versterken van de economische oorlog tegen de Cubaanse bevolking bracht een tegenovergestelde reactie teweeg en het Witte Huis stond plotseling alleen. De VS kregen alleen steun van hun loyale bondgenoot Israël en van de Marshall Eilanden en Palau. Micronesië was het enige land dat zich onthield van stemming.

De regering Bush probeerde tevergeefs de VN-leden, voorafgaande aan en tijdens de zittingen van de Algemene Vergadering, te 'overreden', maar de druk werkte slechts bij Albanië, dat niet verscheen, en Irak en El Salvador waarvan de vertegenwoordigers de zaal verlieten voorafgaande aan de stemming.

Verscheidene landen spraken zich uit tegen de blokkade. Pakistan nam het woord namens de Groep van 77, terwijl Egypte de Beweging van Niet-gebonden Landen vertegenwoordigde en de Bahama's optraden namens CARICOM.

Venezuela, Mexico, Vietnam en Zuid-Afrika stonden eveneens naast Cuba, zoals ook, in hun toespraken, de vertegenwoordigers van China, Rusland, India, Oeganda, Bolivia, Libië, Tanzania, Zambia, Nicaragua en Zimbabwe.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Felipe Perez Roque, nodigde de VN-leden uit om het rapport te steunen getiteld 'Noodzaak om de economische, financiële en commerciële blokkade van Washington tegen Cuba te beëindigen', in overweging nemend dat de blokkade als deel van een extra territoriaal en onwettig beleid volkerenmoord is. De ontwerpresolutie, die reeds onder de 192 lidstaten circuleerde, wordt gesteund door een jaarlijks rapport van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, dat wijst op het verschil van mening van 120 landen en instituties met betrekking tot het agressieve beleid van de VS tegen Cuba. "Cuba zal nooit opgeven. Integendeel, Cuba zal doorvechten omdat, door de rechten van de eigen bevolking te verdedigen, het land de rechten verdedigt van alle volkeren die in de Algemene Vergadering van de VN worden vertegenwoordigd", verklaarde hij.

Bron: ACN, 30-10-2007, vertaling wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019