Persbericht: Vorden Fout? Op 4 mei herdenken we de slachtoffers, niet de bezetters

De burgemeester van de gemeente Bronckhorst, de heer Aalderink, is van plan in Vorden het bezettingsleger (de Wehrmacht) van Hitler te herdenken op 4 mei, onze nationale herdenkingsdag. Dat is een grote schande en belediging voor de slachtoffers en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog. Een dergelijke foute herdenking zullen wij niet accepteren.

Op 4 mei vinden jaarlijks in het hele land herdenkingen plaats met om 8 uur 's avonds 2 minuten stilte uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag is er geen plek voor verzoening met het Duitse bezettingsleger, nazi's en oorlogsmisdadigers.

Het Comité Vorden Fout? signaleert dat steeds vaker wordt geprobeerd om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te vervalsen. In het verleden zijn diverse pogingen geweest om militairen van de Bundeswehr uit Duitsland de herdenkingen bij te laten wonen. Dankzij protesten van onder andere het Comité 4 en 5 Mei, joodse en verzetsorganisaties ging dit niet door.

Blijkbaar mist het gemeentebestuur en de gemeenteraad kennis van zaken. Zowel de AFVN/BvA, de antifascistische vereniging van voormalige verzetsmensen, als de VvN/BdA, vereniging van vervolgden van het naziregime in Duitsland, willen het gemeentebestuur en de bevolking van Vorden helpen om de feiten over de misdaden van de Wehrmacht in beeld te brengen. Ons voorstel is dan ook om de Duitse tentoonstelling "Verbrechen der Wehrmacht" naar Vorden te halen. *)

Vorig jaar nog legde de rechtbank een verbod op aan de gemeente Bronckhorst om eerbetoon te brengen aan Wehrmacht-soldaten op 4 mei. In hoger beroep dit jaar heeft de gemeente alsnog haar zin gekregen.

Het Comité is diep geschokt. Wij zijn vastbesloten om onze stem te laten horen! Daarom organiseert het Comité in navolging van de verontwaardiging van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, joodse organisaties, het voormalig verzet en andere betrokken organisaties een breed protest in Vorden op 4 mei. Wij zullen dat doen uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden en voor hen die de herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog levend willen houden.

Ons motto: 'Wij zijn ook voor verzoening, alléen met díe krachten die ook optreden tegen fascisme en oorlog en voor de vrede!'

Bij het protest zullen ook nabestaanden van omgekomen familieleden en bekenden uit Duitsland en hun organisaties van vervolgden van het naziregime aanwezig zijn. Samen maken wij een vuist tegen de verering van het bezettingsleger van Hitler dat in heel Europa dood en verderf heeft gezaaid. Zo is bekend dat vanuit Putten 659 mensen afgevoerd werden onder georganiseerde leiding van de Wehrmacht en waarvan er slechts 48 terugkeerden.

De kwestie Vorden staat niet op zich. Ook landelijk is er sprake van geschiedvervalsing. De herdenking is tot een hutspot gemaakt waar allerlei andere oorlogen betrokken worden (Indonesië, Korea, Irak, Joegoslavië enz.). Als Comité hopen we naast voormalig verzet en joodse organisaties dat de herdenking weer in ere hersteld wordt. Op 4 mei behoren alleen de slachtoffers en nabestaanden van het naziregime voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht te worden.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019