Solidariteitsmanifestatie voor een democratisch Turkije

Beste deelnemer aan het actualiteitencollege internationaal vakbondswerk, en anderen,

Aangezien de solidariteit met Turkije een belangrijke plaats in heeft genomen bij het college willen we je uitnodigen voor de onderstaande solidariteitsmanifestatie. Volgende week volgt meer achtergrondinformatie over onternationaal vakbondswerk.

Datum Zaterdag 29 juni
Locatie Het Schouwburgplein in Rotterdam
Tijd Vanaf 14.00 uur

Kom naar de solidariteitsmanifestatie voor een democratisch Turkije

De democratie in Turkije wordt de afgelopen weken met voeten getreden door grof politiegeweld tijdens de recente demonstraties. Daarom vindt er deze zaterdag, 29 juni, een solidariteitsmanifestatie plaats op het Schouwburgplein in Rotterdam. Wees solidair en kom ook!

De organisaties hierachter, verenigd in het Platform van Verenigde Democratische Krachten, vinden dit geweld onacceptabel en tonen zich daarom zaterdag solidair met de vele tienduizenden vreedzame Turkse demonstranten. Abvakabo FNv steunt dit initiatief. Naast leden van het Platform zullen Ton Heerts (voorzitter FNV), Harry van Bommel (SP-Tweede Kamerlid) en Eduard Nazarski (directeur Amnesty International Nederland) tijdens de manifestatie spreken.

Rechten en democratie

Eind mei begonnen de grote demonstraties in Turkije naar aanleiding van het met buitensporig geweld neerslaan van een protest ter behoud van het Gezi park in Istanbul. Daarna verspreidde de betogingen zich snel over grote delen van Turkije. Hierbij zijn inmiddels ongeveer vijfduizend betogers gewond geraakt en ook enkelen omgekomen. Eveneens zo’n vijfduizend mensen zijn voor korte of langere tijd opgepakt. Sommigen van hen zitten nog steeds vast. De organisatoren van de manifestatie stellen dat het gewelddadige optreden van de kant van de autoriteiten in strijd is met fundamentele rechten en een democratie onwaardig is. De vrijheid van meningsuiting, van vergadering en van demonstratie zijn geweld aangedaan en de Turkse democratie is er serieus door beschadigd, aldus de organisaties.

Daarom worden de volgende eisen gesteld

Dus wees solidair en kom ook naar Rotterdam!

Blisksembezoek Turkijke door Abvakabo FNV

Patricia Wijnker, Fatma Kiymazaslan en Lot van Baaren, bondsbestuursleden van Abvakabo FNV, hebben Turkije afgelopen weekend bezocht. Ze waren op het Taksimplein en bij de demonstraties om gevolg te geven aan de internationale oproep tot steun aan Turkse vakbonden. Lees hun verslag.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019