Design van het Derde Rijk

Geachte lezer,

Wij, Communistische Jongeren Beweging organiseren 8 september aanstaande een protest tegen de expositie "Design van het Derde Rijk" van het Design Museum Den Bosch. Samen met een aantal andere organisaties zullen wij op het Amadeiroplein demonstreren.

Bij ons bestaan ernstige bezwaren tegen de expositie. Allereerst vinden wij de locatie kwetsend. Het museum is namelijk gesitueerd tegenover de oude synagoge van Den Bosch, met daarbij drie herdenkingsplaten met de namen van alle 293 omgekomen Bossche Joden. Wij denken dat er in en om Den Bosch betere locaties zijn voor dit soort tentoonstellingen.

Onze organisatie is van mening dat het exposeren van nazi-artefacten met een oog op design afleidt van het wezelijke van het nazisme: de fascistische inhumane wereldbeschouwing die tot genocide leidt.

Door uitingen van fascisme vanuit een kunstzinnig perspectief te bekijken, kunnen bezoekers de relatie tussen nazisme en deze objecten vergeten, wat nimmer mag gebeuren.

Ook hebben wij oprechte vrees dat nazi sympathisanten de expositie als een soort van verheerlijking en aanmoediging zien voor hun gevaarlijke en menselijkheid bedreigende ideologie, en deze dan ook in grote getale bezoeken.

Ik hoop u bij deze voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, kunt u afdeling Brabant contacteren per mail.

Met vriendelijke groet,

Coen de Graauw
https://voorwaarts.net
Penningmeester CJB Brabant

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019