Doorbraak van PVDA+ als opkomende linkse kracht in heel België

PVDA+ scoort sterk in Luik en Antwerpen, de PVDA+ doet zijn intrede in de gemeenteraden van Charleroi, Bergen, Schaarbeek en Molenbeek. PVDA+ krijgt in totaal 31 gemeenteraadsleden, 17 districtsverkozenen (in Antwerpen) en 4 provincieraadsleden (2 in Antwerpen, 2 in Luik). De PVDA+ wordt zo een opkomende kracht ter linkerzijde in heel België.

Met 12 gemeentelijke zetels breekt de PVDA+ door in het arrondissement Luik. PVDA+ doet een opvallende intrede in de gemeenteraad in Antwerpen met 4 gemeenteraadsleden en 8 %. De PVDA+ krijgt zijn eerste verkozenen in regio Brussel, in Molenbeek en in Schaarbeek, en in Henegouwen in Bergen en Charleroi (in afwachting van de definitieve resultaten) De partij bevestigt haar verkozene in La Louvière. In Genk gaat de linkse partij van 1 naar 3 zitjes met 8,8%. PVDA+ bekrachtigt haar succes in Zelzate (Gent) met 22% en zes zitjes. De partij gaat ook vooruit in Gent, Mechelen, Leuven en Namen met scores rond de 3 procent.

Met 8 % trekt PVDA+ met vier verkozenen naar de Antwerpse gemeenteraad en wordt zo de vierde partij in de metropool, op gelijke hoogte met Groen! Peter Mertens, voorzitter van PVDA+, en lijstrekker te Antwerpen, zei voor een enthousiaste zaal: "We kunnen tevreden zijn: er komt eindelijk een partij in Antwerpen die een sociale oppositie zal voeren. We gaan in de komende jaren een constructieve oppositie voeren, sociaal, maar tegen toekomstig burgemeester Bart De Wever in. De verandering begint in Antwerpen, we moeten onze score omzetten in een sterke organisatie en een kracht vanuit de basis. Wat de score van de stadslijst van burgemeester Janssens betreft: dat hebben ze louter aan zichzelf te danken. Een week voor de verkiezingen aankondigen dat er in Antwerpen geen wooncrisis is, dat is wereldvreemd bezig zijn. Ik ben gelukkig dat we in Anwerpen vier verkozenen hebben in de gemeenteraad en 17 in de districtsraden, om een mooi links alternatief te scheppen, een strijdbare oppositie".

Met 12 gemeenteraadszetels in de regio Luik breekt PVDA+ goed door in Luik (6,5 procent, 2 zetels), in Seraing (14%, 5 zetels), Herstal (14%, 4 zetels) en Flémalle (6,3%, 1 zetel). "Luik is een stuk roder deze avond", zei Raoul Hedebouw, de woordvoerder van PVDA+, die terugkeert naar de gemeenteraad van Luik. "We worden de tweede partij in Seraing en Herstal en we doen onze intrede in de gemeenteraad van een grote Waalse stad. We hebben onze campagnethema's zoals huisvesting, werkgelegenheid, afvaltaxatie op de politieke agenda kunnen zetten. En we hebben de behoefte gevoeld van de bevolking voor een echte linkse partij, in woorden en daden. Dat blijkt ook uit de steun voor de Communistische Partij, met de verkiezing van één van hun kandidaten in Seraing".

PVDA+ bedankt al haar kiezers voor hun stem en alle leden voor hun engagement. Dit resultaat heeft een nationale betekenis: als Bart De Wever van deze uitslag een trampoline wil maken naar 2014, als de regering haar besparingskoers wil verder zetten, dan heeft de PVDA+ zich gelanceerd als een kracht die zich engageert, zowel op het lokale niveau als op het nationale niveau, in een sociale oppositie van links.

Persdienst PVDA+
Contact:
Ivo Flachet, 0476 94 72 58
Peter Mertens, 0474 98 55 16

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019