Verkiezingen in Brazilië: verklaring Communistische Partij van Venezuela

Afdeling Internationale Politiek

Redacción FDA. Caracas, 2018-10-29

De internationaal secretaris van de Communistische Partij van Venezuela (PCV), Carolus Wimmer, verklaart dat de verkiezingsoverwinning van de uiterst rechtse Jair Bolsonaro in Brazilië geen uiting is van een nieuwe neoliberale cyclus in Latijns-Amerika 'zoals de bourgeois contrarevolutie wil doen geloven'.

"Integendeel, de opkomst van het fascisme in een opkomende economie, behorend tot de BRICS, is het begin van de verscherping van de klassenstrijd op ons continent", zegt hij.

Ver van wat de analyses van de reactionaire intelligentsia aangeven, vertegenwoordigt Bolsonaro geen nieuw populistisch leiderschap dat ontstond als reactie op de vermeende mislukking van links. Zijn verkiezing, die een ernstige bedreiging vormt voor de democratie, werd gefinancierd door internationaal georiënteerde ondernemers en transnationale ondernemingen die de nationale staat willen ontmantelen om de rijkdom en het erfgoed van de volkeren te plunderen, volgens Wimmer.

"Het is ook een les voor de revolutionaire krachten en wijst ons erop dat we ons opnieuw moeten bezinnen op de methoden van de klassenstrijd om deze krachtige vijand te bestrijden. De geschiedenis is duidelijk: "Alleen het socialisme, alleen organisatie en scholing van de arbeidersklasse, heeft het fascisme in al zijn vormen kunnen verslaan", vervolgt de communistische leider.

De triomf van Bolsonaro vertegenwoordigt ook de institutionalisering van de staatsgreep tegen Dilma Rouseff. Voor Wimmer is het tijd om te evalueren en te analyseren, om antwoorden te geven en te voorkomen dat economische groepen de instrumenten van de burgerlijke democratie manipuleren. We praten dan niet alleen over de grote nieuwsinstituten maar ook over andere communicatiemedia, zoals sociale netwerken en nieuwe technologieën. Hun doel is om scenario's te maken die gunstig zijn voor de heropbouw van neo-fascistische neoliberale krachten in Latijns Amerika, aangedreven door lokale oligarchieën, transnationale ondernemingen en de Trump-regering.

"Laten we niet vergeten dat Steve Bannon, voormalig Chief of Strategy van het Witte Huis, een belangrijke rol heeft gespeeld in de campagne om Bolsonaro als "leider" van de ontevredenen te positioneren, bij het opleggen van "rechts populisme" en bij de slogan "kapitalisme voor iedereen" als een optie voor de Braziliaanse kiezers die teleurgesteld zijn in de politieke praktijk van de sociaal-democratie", benadrukt de analist.

De fout van de revolutionaire sectoren was om te denken dat de burgerlijke staat toelaat machtsverhoudingen te wijzigen door middel van verkiezingen die door hetzelfde systeem worden gemanipuleerd.

Aan de andere kant, naar zijn mening, moet links zich voor eens en voor altijd realiseren dat de politieke praktijk meer is dan sociale verbeteringen voor het volk. Het gaat er om de arbeiders van platteland en stad de werkelijke politieke macht te geven om een werkelijke verandering van de samenleving te initiëren. Dit kan worden bereikt met ideologische vorming en revolutionaire organisatie.

"Met deze nieuwe realiteit is het motto om niet alleen weerstand te bieden, maar om te vechten voor nieuwe krachtsverhoudingen die ruimte geven voor macht van de arbeidersklasse en de populaire sectoren", benadrukt Wimmer.

"De slogan op dit moment is: arbeiders van Latijns-Amerika en de wereld: Eenheid, vandaag meer dan ooit, tegen de fascistische dreiging", concludeert hij.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019