Oproep van CubaSol

Kom naar openbare protestbijeenkomst

Op 12 september jl. was het 14 jaar geleden dat vijf Cubaanse patriotten gevangen werden genomen in de Verenigde Staten. Zij kregen onwaarschijnlijk zware gevangenisstraffen omdat zij wilden voorkomen dat er nog meer aanvallen op Cuba plaatsvonden. Vanuit de VS, met name vanuit Florida houdt een aantal organisaties zich bezig met het beramen en uitvoeren van aanslagen tegen onschuldigen op Cuba en in enkele gevallen buiten Cuba. De regering van de VS legt hen geen strobreed in de weg. Maar de rechter legde de Vijf zeer hoge straffen op, ook al hebben ze nooit geweld gebruikt of op welke manier ook iemand in gevaar gebracht. Bij de rechtsgang werden verschillende Noord-Amerikaanse wetten met voeten getreden. De VIJF hebben meer dan 170 terroristische acties tegen Cuba voorkomen.

De gevangenen dienen momenteel gevangenisstraffen uit van 15 jaar tot levenslang in diverse streng bewaakte inrichtingen. Geen van de gevangenen kreeg tot nu toe toestemming bezoek te ontvangen van hun families in Cuba, ook niet van hun vrouwen en kinderen.

Elk jaar besteedt CUBASOL aandacht aan deze onrechtvaardige opsluiting. Elk jaar dragen wij een steentje bij aan de internationale pogingen om de vijf terug te laten keren naar hun vaderland.

Vanwege de parlementsverkiezingen op 12 september besteden we dit jaar pas aandacht aan de VIJF op zondag 30 september a.s. in het gebouw van de NCPN, Haarlemmerweg 179 in Amsterdam.

De zaal is open vanaf 18.00 uur.

We beginnen met het gezamenlijk nuttigen van Cubaanse hapjes en drankjes, geheel in Cubaanse stijl. Daarna zal de Cubaanse ambassadeur in Nederland, mw. Zelmys Domìnguez Cortina, een korte inleiding houden over de situatie op Cuba en van de Vijf.

We vervolgen het programma met een heel bijzondere Cubaanse documentaire van "La Colmenita", een groep jongeren van alle leeftijden die toneel en muziek combineren met maatschappelijke betrokkenheid. Deze film toont de groep op tournee door de VS met als hoofdlijn de strijd van de Vijf Cubanen die in de VS lange gevangenisstraffen uitzitten (Rene, degene met de kortste straf, is na 13 jaar uit de gevangenis maar moet nog 3 jaar supervisie "uitzitten". De film toont het enthousiasme van de kinderen en dat van het Amerikaanse publiek in reactie daarop en ook telefoongesprekken met Gerardo die van de Vijf de hoogste straf uitzit. De film is Nederlands ondertiteld.

Na afloop van de film is er nog tijd voor discussie.

Tot ziens op zondag 30 september om 18.00 uur.

Zegt het voort.

Medewerkers van CubaSol.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019