Succes in strijd tegen pogingen om slachtoffers en daders op één lijn te stellen

Redactie Manifest

4mei13.jpg

De burgemeester van de gemeente Bronckhorst, de heer Aalderink, heeft onder druk van onze zusterpartij DKP en het 'Comité Vorden Fout?'/AFVN-BvA uiteindelijk afgezien van het plan om op 4 mei in Vorden het bezettingsleger (de Wehrmacht) van Hitler te herdenken. Deze poging past helemaal in de nationale poging tot omvormen van het herdenken van de slachtoffers van het nazi-fascisme naar een neutrale herdenking van alle doden door oorlog.

Laat daarom het succes in Bronckhorst/Vorden de eerste stap zijn om 4 mei weer de plaats te geven die het verdient: het herdenken van de slachtoffers van het nazi-fascisme. Niets meer, niets minder. De slachtoffers en nabestaanden van het fascisme dat leidde tot de dood van miljoenen mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog verdienen een eigen herdenking. Nooit meer fascisme!

Op 4 mei vinden jaarlijks in het hele land herdenkingen plaats met om 8 uur 's avonds 2 minuten stilte uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zeker op deze dag is er geen plek voor verzoening met het Duitse bezettingsleger, nazi's en oorlogsmisdadigers. Handen af van de herdenking aan de slachtoffers van het (Duitse) fascisme. Geef opkomend fascisme geen kans!

De lessen uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog moeten overeind blijven en waar mogelijk onder de aandacht van volgende generaties worden gebracht. De geschiedenis mag niet worden vervalst, maar moet worden doorgegeven. Kapitalisme in nood brengt fascisme voort. In Griekenland en Hongarije vertonen de bruinhemden zich alweer openlijk op straat. Elders verenigen extreem-rechtse partijen zich. De voortwoekerende kapitalistische crisis biedt steeds meer voedingsbodem voor het opkomend fascisme. Wees waakzaam, laat het niet nog eens gebeuren!

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019