Manifestatie op zaterdag 24 April om 13.00 uur

Herdenk Anton de Kom: strijd tegen racisme en kapitalisme!

Plaats: Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost (bij het standbeeld).

antonDeKom.jpg

Deze 24ste April is het 76 jaar geleden dat Anton de Kom, Surinamer, verzetsstrijder en communist overleed in een dodenmars vanuit concentratiekamp Neuengamme. De Kom speelde in de aanl Tegenwoordig wordt Anton de Kom van alles genoemd behalve een communist en die link wordt structureel weggelaten terwijl zijn bekende werk en zijn politieke activiteiten onlosmakelijk verbonden waren aan die van communisten in Nederland. (zie: http://www.voorwaarts.net/anton-de-kom-surinamer-verzetsstrijder-communist/)

Anton de Kom ontwikkelde samen met de CPN in de jaren 30 al de leus: “Indië, Suriname en Curaçao los nu!” Hoewel Indonesië en Suriname na bikkelharde klassenstrijd van o.a. de arbeidersbeweging in die landen onafhankelijk zijn, geldt dit voor Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba nog niet. Sterker nog de Nederlandse regering legt onder het mom van financiële steun steeds zwaardere maatregelen op aan de bevolking van de eilanden. Wij zijn solidair met de bevolking en de arbeidersbeweging die zich hiertegen verzet en spreken ons uit tegen de politiek van de Nederlandse regering! (zie: http://www.voorwaarts.net/nederlandse-regering-mengt-zich-opnieuw-in-curacao/)

‘En gij, Nederlandse proletariërs voor wie ik mede dit boek schrijf, gij die geen deel had aan dezal het in he db wel even ter sprake komen schatten der Hollandse regenten, die in de gouden eeuw gebrek leed en opgehangen en neergeschoten werd voor het Waaggebouw van uw hoofdstad, gij die helden gekend hebt als de geuzen en die aan uw vanen nog steeds de kleur geeft van het bloed der slachtoffers van de Parijse Commune, gij die de schuld niet deelt der overheersers, omdat gij zelve overheerst werd, gij zult de voorvechters onzer vrijheid met ons lief hebben en hun beeltenis zal meegedragen worden in uw stoeten naast dien van Lenin op den dag, dat de grote afrekening met het kapitalisme zal plaatsvinden.’
Anton de Kom, in een voorpublicatie van ‘Wij slaven van Suriname’

Voor meer artikelen over Anton de Kom zie de website van NCPN: https://ncpn.nl/zoek/zoek.php?zoek=anton+de+kom.

Op naar volledig eerherstel voor Anton de Kom!

NOOT: In verband met corona vragen we je om alleen te komen als je geen ziekteklachten hebt. Ook vragen we niet om ver te reizen met het openbaar vervoer en om te allen tijde een mondkapje te dragen. Er zal een ordedienst aanwezig zijn die plaatsen aanwijst waar je met 1,5m afstand van anderen kunt staan.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019