Links viert eindelijk weer samen 1 mei in Enschede

2018-1mei-tw-1.jpg 2018-1mei-tw-5.jpg

Het heeft lang geduurd, maar voor het eerst sinds 1989 was er weer een gezamenlijke 1 mei viering in Enschede. NCPN afdeling Twente viert ieder jaar 1 mei. Ook de PvdA heeft ieder jaar haar eigen viering. De NCPN probeert al jaren om deze feestdag van de werkende klasse weer gezamenlijk te vieren met alle linkse organisaties. En dit jaar is dat gelukt!

De PvdA, SP, NCPN, GroenLinks en Lokaal FNV Enschede hebben gezamenlijk een goede 1 mei viering neergezet. Deze werd vooraf gegaan door een korte demonstratie door de straten rondom Wijkcentrum De Roef, waar alle partijen gezamenlijk aan deelnamen met slogans als "Wat willen wij? 1 mei vrij!".

Na de demonstratie volgde afwisselend avondprogramma met lezingen, debat, maar ook muziek en gezelligheid. Het is per slot van rekening een feestdag. De grootste zaal in Wijkcentrum De Roef zat met circa 125 mensen afgeladen vol. Na de opening verzorgde Bert Otten (PvdA en oud wethouder van Hengelo) de 1 mei lezing. Hij legde de nadruk op het belang om de 1 mei traditie levend te houden, zeker in deze tijd van steeds verder gaande flexibilisering van de arbeid en uitkleding van de sociale verworvenheden.

Vervolgens werden de vertegenwoordigers van de vijf organiserende partijen geïnterviewd. Alle sprekers benadrukten het belang van deze gezamenlijke 1 mei viering. Natuurlijk zijn de partijen het lang niet altijd met elkaar eens, maar op deze feestdag van de arbeid moet links verenigd optreden. Het moet immers een feestdag voor alle werkende mensen zijn, voor jong en oud.

Corry Westgeest benadrukte het belang van de buitenparlementaire strijd. Zeker nu links in de Tweede Kamer geen meerderheid heeft, is het van groot belang om ook, en misschien juist vooral, in te zetten op deze buitenparlementaire strijd. We moeten dichter bij de werkende klasse komen te staan. Dat geldt ook voor de lokale politiek in Enschede.

Tussen de sprekers door, bracht het NCPN zangtrio "Hard en Vals" strijdliederen ten gehore en dat niet alleen. De zaal werd opgeroepen om actief mee te zingen en dat lukte steeds beter. Het "1 Mei lied", het "Solidariteitslied" werden gezongen en ter afsluiting van de avond natuurlijk "De Internationale". Verder verzorgde het duo Willem en Nathan een sfeervol optreden met easy listening jazz muziek.

Een mooie start en absoluut voor herhaling vatbaar, dat was de conclusie van alle deelnemende organisaties. En laten we elkaar ook buiten deze 1 mei viering vaker opzoeken, als het gaat om acties in Enschede tegen de verdere sociale verschraling en voor meer bestaanszekerheid, koopkracht en echte banen!

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019