Verklaring Communistische Partij Turkije: Er is geen alternatief behalve het volk

De Communistische Partij, Turkije (CP) gaf een verklaring uit over de militaire activiteiten die begonnen in de nacht van 15 juli.

Hieronder de volledige tekst van de verklaring van de CP:

De Communistische Partij (KP) roept de bevolking op zich in de rangen van de partij te organiseren tegen de vijanden van het volk en de mensheid.

De bevrijding ligt in onze handen.

We weten nog niet alle details van de couppoging die in de nacht van 15 op 16 juli in Turkije plaatsvond.

Wel is ons duidelijk dat deze plannen, die op buitenlandse machten steunen en niet op de kracht van de arbeidersklasse, niet afdoende kunnen zijn om de duisternis van de AKP te verslaan en de problemen van Turkije op te lossen.

De gebeurtenissen van vandaag wijzen ons nogmaals op de feiten:

ofwel organiseert de Turkse bevolking zich om de AKP omver te werpen, ofwel wordt de reactionaire politiek van de AKP versterkt, neemt de repressie toe, en worden de moordpartijen, plunderingen en diefstal voortgezet.

Alleen de macht van het volk kan de AKP verslaan. Er is geen alternatief.

De AKP is verantwoordelijk voor alles wat er vannacht gebeurd is. Alle factoren die de huidige situatie hebben voortgebracht, alle huidige omstandigheden, zijn het gevolg van de heerschappij van de AKP en haar bazen in binnen- en buitenland. Dit wil echter niet zeggen dat Erdogan zelf de coup zou hebben georganiseerd om de weg naar een presidentieel systeem vrij te maken, of om de obstakels voor een nieuwe grondwet uit de weg te ruimen.

De spanningen en rivaliteiten tussen verschillende groeperingen binnen de staat en het leger bestaan al langer en lopen nu uit op een gewapend conflict. Deze spanningen zijn echt, maar het is een leugen om te zeggen dat een van deze partijen in het belang van de bevolking handelt. Daarom is het fout om de oplossing voor het regime van de AKP in een militaire staatsgreep te zoeken, net zoals het fout is om de AKP te steunen onder het mom van oppositie tegen coups om welke reden dan ook. Het laatste wat nu moet gebeuren is om in naam van vrijheid en mensenrechten steun te verlenen aan de AKP, die juist keer op keer heeft bewezen dat ze een vijand van de mensheid is.

Hoewel zij deze coup zelf niet op touw hebben gezet, zullen Erdogan en de AKP er alles aan doen om gebruik te maken van de omstandigheden en de steunbetuigingen die ze hebben gekregen om hun legitimiteit te vergroten. Onze bevolking moet waakzaam blijven voor de stappen die de AKP de komende dagen ongetwijfeld zal nemen. De strijd tegen de duisternis van de AKP versterken is de enige manier om te voorkomen dat de AKP door deze mislukte couppoging haar heerschappij kan verstevigen, en het instabiele Turkije van de AKP te stabiliseren. De Erdogan-propaganda die de hele nacht door alle moskeeën in Turkije is uitgezonden is een concrete aanwijzing voor hoe urgent onze taak nu is.

De Communistische Partij (KP) roept de bevolking op zich in de rangen van de partij te organiseren tegen de vijanden van het volk en de mensheid.

De bevrijding ligt in onze handen.

Communistische Partij, Turkije

16-07-2016

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019