Beknopt verslag van de 1 mei viering Terneuzen 2015

In Terneuzen werd de Dag van de Arbeid gevierd in Jongerencentrum de PIT.

Het FNV Lokaal in Zeeuws Vlaanderen, en de partijafdelingen van GroenLinks, NCPN en Socialistische Partij hebben dit gezamenlijk georganiseerd. De NCPN afdeling Zeeland had daartoe het initiatief genomen.

De Dag van de Arbeid stond hier vooral in het teken van Jongeren op de arbeidsmarkt, echte banen, vaste aanstellingen, afschaffen jeugdlonen, koopkracht, het belang van het opkomen voor je rechten, vakbond enz.

Peter, namens Netwerk Jongeren FNV, hield een zeer pakkende inleidende speech over de gevoerde strijd bij AH en de noodzaak om je te organiseren in een vakbond.

Hierna werd door de aanwezigen uitvoerig gediscussieerd over de volgende stellingen:

  1. Er moet een kortere werkweek komen.
  2. Volwaardige banen voor jongeren.
  3. Gelijk loon voor gelijk werk (afschaffen jeugdloon)
  4. Lid zijn van een vakbond heeft meer waarde.

Er waren zo’n 60 aanwezigen, veel aanhang van de deelnemende organisaties en andere belangstellenden, waaronder helaas nog niet al te veel jongeren. Het blijkt toch moeilijk jongeren hier naar toe te krijgen.

Wel is hiermee voor het eerst sinds vele jaren, weer een vorm van linkse samenwerking op gang gekomen in Zeeuws Vlaanderen, waarover de aanwezigen, inclusief de gestaalde kaders van de vakbond, zeer positief waren. Ze vonden dat we er mee moeten doorgaan.

Bij het zingen van de Internationale ging het dak er dan ook bijna af.

Na de pauze speelde de soul/funk band Smelly Kitchen en werd de dansvloer eveneens goed bezet.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019